Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Δεύτερη ημέρα απωλειών στην αμερικανική αγορά, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 31 ετών. Άλμα 1,5% για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,51% αυξάνεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακή πτώση για το αργό.

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές καθώς εντείνονται οι φόβοι για τον πληθωρισμό, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,4% στις 36.149 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,2% χαμηλότερα στις 15.692 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,59% στις 4.657 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 1990. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί 0,6% και 5,9% υψηλότερα αντίστοιχα.

Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, πραγματοποίησε άλμα 4,6% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 4,3% τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 4%.

«Η έκθεση της Τετάρτης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν έναν ακόμη μήνα με στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήταν πολύ πάνω από τον στόχο της Fed, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, η Fed μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει ακόμα πιο γρήγορα τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια, το οποίο μπορεί να επιφέρει πλήγμα στις μετοχές και στα ομόλογα» δήλωσε στο CNBC η Νάνσι Ντέιβις, ιδρύτρια της Quadratic Capital Management.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 6 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,51%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,1% στα 84,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,5% στα 1.858 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,157 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v