Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν ο Nasdaq και ο S&P 500. Στο 1,68% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο. Απώλειες για τον χρυσό. Διολισθαίνει το αργό. Βουτιά 21% για τη μετοχή της Gap.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές υπό «βροχή» μακροοικονομικών στοιχείων, μία ημέρα πριν την αργία για τη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων απομακρύνει τους επενδυτές από τις τεχνολογικές μετοχές.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η διαρκής άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να φοβούνται την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,15% στις 35.761 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο0,21% στις 15.802 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,08% στις 4.694 μονάδες.

Οι δείκτες συνέχισαν να κινούντα με μεικτά πρόσημα και μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι κάποιοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. «Αρκετοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η Επιτροπή πρέπει να είναι προετοιμασμένη να προσαρμόσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι ανέμεναν ως τώρα οι συμμετέχοντες αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τα επίπεδα που είναι συμβατά με τον στόχο της Επιτροπής» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέοι άνεργοι έφτασαν τις 199.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, που είναι και το πιο χαμηλό από το 1969, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 260.000.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών, έναντι πρώτης μέτρησης για ανάπτυξη 2%.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά ή είδη που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια υποχώρησαν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των εμπορικών αεροσκαφών.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 31 ετών σημείωσε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Οκτώβριο, καθώς ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Τον δείκτη παρακολουθεί στενά η Fed για τη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Gap βουτάει 21% και της Νοrdstrom 27% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,36% στα 78,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,1% στα 1.781 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,121 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v