Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 650 μονάδων για τον Dow Jones

Με βαριές απώλειες αποχαιρέτησε το Νοέμβριο το αμερικανικό χρηματιστήριο, στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. Ανησυχία Πάουελ για τον πληθωρισμό. Στο 1,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο (-5,4%).

«Βουτιά» 650 μονάδων για τον Dow Jones

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Moderna, Stephane Bancel, ότι τα εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης «όμικρον».

Ο Bancel σημείωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις πριν περάσουν ένα με δυο χρόνια. Προειδοποίησε δε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να παραχθεί ένα εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα που να στοχεύει την Όμικρον.

Στο μεταξύ, προβλημάτισαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Παόυελ. Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα έχει αυξηθεί, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».

Επιπλέον, δήλωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί το tapering- μεγαλύτερες μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων- καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον, η δήλωση Πάουελ ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την επόμενη μέρα των αγορών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,86% ή 652 μονάδες στις 34.483, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,90% στις 4.566 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 15.537.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-4,4%) και Dow Inc. (-3,7%), ενώ ανοδικά κινήθηκε μόνο η μετοχή της Apple (+2,9%).

Στη στεγαστική αγορά, οριακή μείωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η ραγδαία άνοδος των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που καταγράφει τις μεταβολές των τιμών στην αγορά κατοικιών μεγάλων αμερικανικών πόλεων ενισχύθηκε 19,5% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 19,8% τον Αύγουστο.

«Αν έπρεπε να επιλέξω μία μόνο λέξη για να περιγράψω τα δεδομένα για τις τιμές των κατοικιών τον Σεπτέμβριο του 2021, η λέξη θα ήταν επιβράδυνση» ανέφερε ο Κρεγκ Τζ. Λαζάρα, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δείκτη Επενδυτικής Στρατηγικής της S&P.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «βουτιά» 5,4% στα 66,18 δολάρια ανά και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.776 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,44% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1332 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v