Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφρικανικό «χτύπημα» στη Wall Street

Στο «κόκκινο» η αμερικανική αγορά την Black Fridady, εν μέσω ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη. Απώλειες πάνω από 10% για το αργό κάτω από τα $70. Κέρδη πάνω από 1% για χρυσό και γεν. Μεγάλη πτώση για το δολάριο. Στο 1,53% διολισθαίνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Αφρικανικό «χτύπημα» στη Wall Street

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Black Friday καθώς η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού από τη Νότια Αφρική προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

O Dow Jones υποχωρεί 2,93% στις 34.788 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,25% χαμηλότερα στις 15.489 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 2,31% στις 4.593 μονάδες.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών. 

H βουτιά σημειώνεται μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. To νέο στέλεχος περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα από ό,τι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Εξαιτίας των μεταλλάξεων αυτών, οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, αν και ο ΠΟΥ τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες, λόγω της παραλλαγής. Το Ισραήλ απαγόρευσε τη μετακίνηση σε διάφορες χώρες μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ένα κρούσμα επιβεβαίωσε το Βέλγιο. 

«Η Παρασκευή είναι η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, άρα πιθανότατα λιγότεροι traders βρίσκονται στη δουλειά. Οπότε η μικρότερη ρευστότητα προκαλεί αυτή την πτώση», τόνισε στο CNBC αναλυτής της BNY Mellon Investor Solutions. «Αλλά η αντίδραση που βλέπουμε, είναι μια δυνατότητα αγοράς για τους επενδυτές. Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 11% στα 69 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,1% στα 1.804 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί βουτιά 0,7% έναντι του ευρώ και 1,4% έναντι του γεν, ενώ διολισθαίνει και έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,129 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει πτώση 11 μονάδων βάσης, στο 1,53%.

Στο ταμπλό, ράλι 27% πραγματοποιεί η μετοχή της Moderna στα 346 δολάρια.

Πτώση 9% καταγράφει η μετοχή της American Express στα 154 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Απώλειες 7% σημειώνει η μετοχή της Boeing στα 194 δολάρια.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v