Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος για τους S&P 500 και Nasdaq

Θετικά πρόσημα για τους S&P 500 και Nasdaq ενώ στο ...νήμα υποχώρησε ο Dow Jones. Κλειστή την Πέμπτη η Wall Street λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών». Στο 1,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Συγκρατημένη άνοδος για τους S&P 500 και Nasdaq

Μικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο την παραμονή της «Ημέρας των Ευχαριστιών» με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα πρακτικά της Fed και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

«Αρκετοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η Επιτροπή πρέπει να είναι προετοιμασμένη να προσαρμόσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού και να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι ανέμεναν ως τώρα οι συμμετέχοντες αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τα επίπεδα που είναι συμβατά με τον στόχο της Επιτροπής» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,03% ή 9 μονάδες στις 35.804, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 4.701 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 15.845 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+2,2%) και Intel (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,7%) και Walgreens Boots (-1,6%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021 αρκετά χαμηλότερα από το 6,7% του δεύτερου τριμήνου και το 6,3% του πρώτου.

Αυτή η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι οριακά υψηλότερη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρώτη μέτρηση και ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως μεταδίδει το AΕΠ, η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλά τη βουτιά στις καταναλωτικές δαπάνες λόγω της ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με δείκτη του υπουργείου Εμπορίου τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1990.

Επιπλέον, αναπάντεχα μεγάλη πτώση σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση.

Οπως μεταδίδει το CNBC, oι νέοι άνεργοι έφτασαν τις 199.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, που είναι και το πιο χαμηλό από το 1969, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 260.000.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν ανέφερε ειδικούς παράγοντες που προκάλεσαν την εκπληκτική πτώση, κάτι που θα μπορούσε να στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για μια αγορά εργασίας που αγωνίζεται να επανέλθει από το σοκ της Covid-19, από τον Μάρτιο του 2020.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 78,39 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 1.784 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1206 δολ. και στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v