Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον δείκτη Nasdaq (-2,51%) να πρωταγωνιστεί στις απώλειες. Στο 1,69% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Χαμηλότερα το δολάριο.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατέγραψε άλμα 9,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2010.

Επιπλέον, για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα αυξήθηκαν αναπάντεχα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ανήλθαν στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις.

Οι νέες αιτήσεις έφτασαν συνολικά τις 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου, αυξημένες κατά 23.000 σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για 200.000 νέες αιτήσεις.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,49% ή 176 μονάδες στις 36.113, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,4% στις 4,659 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,51% στις 14.806 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Boeing (+2,6%) και Caterpillar (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-4,1%) και Salesforce.com (-3,9%).

Στο μεταξύ, ο Πάτρικ Χάρκερ, πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι θα υποστήριζε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί υψηλότερα. Είναι ακόμη ένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που στηρίζει μία αύξηση τον Μάρτιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαι στις τρεις αυξήσεις για φέτος και θα ήμουν πολύ ανοιχτός να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», είπε ο Χάρκερ

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 82,12 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.821 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,69% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1456 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v