Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 820 μονάδων για τον Dow Jones

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Εκτός «bear market» ο S&P 500. Εβδομαδιαία κέρδη και για τους τρεις δείκτες. Στο 3,12% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υποχώρησε το δολάριο.

«Άλμα» 820 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street παρά την απογοητευτική μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

«Στο επίκεντρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου παραμένουν οι συζητήσεις για την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα, κάθε ανάκαμψη στο χρηματιστήριο θα είναι βραχύβια», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Ed Moya. «Η Wall Street δεν θα έχει σύντομα απαντήσεις σε ερωτήσεις, όπως για το πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός, πόσο σύντομα θα δούμε ύφεση και πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed;»

Πιο αισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. «Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί», δήλωσε. «Είναι κάπως πρόωρο να γίνει συζήτηση σχετικά με πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ», σημείωσε.

«Η αγορά λέει ‘πρόσεχε!’ γιατί η οικονομία αποδυναμώνεται όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Και για άλλη μια φορά το ζήτημα είναι ότι η αγορά ομολόγων… οδηγεί την Fed και όχι η Fed τα ομόλογα», σχολίασε ο Mohamed El Erian.

O Dow Jones ενισχύθηκε 2,69% ή 826 μονάδες στις 31.503, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,07% στις 3.912 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,34% στις 11.607 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+7,1%) και Boeing (+5,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Verizon (-2%) και UnitedHealth (-1,3%).

Εβδομαδιαία κέρδη και για τους τρεις δείκτες μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών. Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 5,4%, ο S&P 500 6,5% και ο Nasdaq 7,5%.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνεδρίαση ο S&P 500 πέρασε εκτός «bear market» καθώς πλέον απέχει περίπου 18% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 50 μονάδες με βάση την τελική μέτρηση από 58,4 τον Μάιο. Η αρχική μέτρηση ήταν 50,2 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 50,2 μονάδες, όσο στην αρχική μέτρηση.

Στο μεταξύ, σε ανοδικό κανάλι επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,12% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,05%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 3,2% στα 107,62 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% στα 1.830 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0551 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v