Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γύρισε ο Nasdaq ενώ Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σημαντικά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Στο 2,96% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι για το δολάριο. Σε χαμηλό τριών μηνών το αργό. Βουτιά 1,5% για τον χρυσό. Πτώση 3,5% για JP Morgan.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

Οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τις αρχικά βαριές απώλειες που πυροδότησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα τριμήνου δύο μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και για τον πληθωρισμό χονδρικής. 

Ο Dow Jones διολίσθησε 0,46% στις 30.630 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,03% στις 11.251 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,3% στις 3.790 μονάδες.

Και οι τρείς δείκτες ξεκίνησαν με πτώση πάνω από 1,5% αλλά στη διάρκεια της συνεδρίασης απομακρύνθηκαν από το βαθύ «κόκκινο» με τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό έδαφος με ώθηση από τα κέρδη του τομέα των ημιαγωγών.

O αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι στηρίζει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο αλλά τόνισε ότι θα τασσόταν υπέρ μιας μεγαλύτερης κίνησης αν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δείξουν ότι η ζήτηση δεν επιβραδύνεται με αρκετά ταχύ ρυθμό.

Οι επενδυτές αρχίζουν να θεωρούν πιο πιθανή μια αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 9,1% τον Ιούνιο.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αντιμετωπίζουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις πριν από την πιο πρόσφατη μείωση του κόστους των βασικών εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 11,3% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ετήσια μέτρηση 10,7% και μηνιαία 0,8%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συστατικών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,4% μηνιαίως και στο 8,2% ετησίως.

Εν τω μεταξύ, κατά 9.000 αυξήθηκαν οι νέοι άνεργοι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου, φτάνοντας στις 244.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, το υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν 235.000.

Aπό το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,76 δολαρίων ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,78 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για πτώση κατά 28%.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 2,88 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv. Δεν ήταν αμέσως σαφές, εάν οι αναφερόμενοι αριθμοί ήταν συγκρίσιμοι με τις εκτιμήσεις.

Η μετοχή της JP Morgan σημείωσε πτώση 3,5% στα 107,9 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου ετών.

Πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ανέφερε η Morgan Stanley, καθώς το dealmaking υποχώρησε εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας της αγοράς, γεγονός που χτύπησε τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας.

Η τράπεζα ανέφερε κέρδη 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,39 δολαρίων ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,85 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι 0,8% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,98 δολ./ευρώ. Ο δείκτης που καταγράφει τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων σκαρφάλωσε σε επίπεδο-ρεκόρ.

Στα εμπορεύματα, η άνοδος του δολαρίου ασκεί πιέσεις στις τιμές, με το συμβόλαιο της αμερικανικής ποικιλίας του αργού να υποχωρεί 0,5% στα 95,4 δολάρια ενώ είχε φτάσει ως και τα 90,6 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Το συμβόλαιο του πετρελαίου brent κινήθηκε επίσης 0,5% χαμηλότερα, ενώ είχε βουτήξει 4,4% χαμηλότερα ως τα 95,6 δολάρια, διαγράφοντας προς στιγμή όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ο χρυσός κατέγραψε πτώση 1,5% στα 1.708 δολάρια η ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε 3 μονάδες βάσης, στο 2,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v