Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την απόλυτη ανατροπή έκαναν οι αγοραστές στη Wall Street

Ισχυρό ράλι για τους δείκτες μετά το αρχικό σοκ από τον πληθωρισμό. Άλμα 2,9% για τον Dow Jones. Διέγραψε βουτιά 3% ο Nasdaq. Στο 3,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακή πτώση για τον χρυσό. Κέρδη 2% για το αργό πετρέλαιο.

Την απόλυτη ανατροπή έκαναν οι αγοραστές στη Wall Street

Εντυπωσιακή ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά την Πέμπτη, με τους δείκτες να ενισχύονται πάνω από 2% ενώ είχαν ξεκινήσει τη συνεδρίαση με βαριές απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε υψηλό 40 ετών.

Ο Dow Jones ενισχύεται 2,8% στις 30.027 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,19% υψηλότερα στις 10.645 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,54% στις 3.667 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 3% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε υψηλό 40 ετών.

Μερίδα αναλυτών αποδίδει την ισχυρή ανάκαμψη σε τεχνικούς λόγους, καθώς σε κάποιο σημείο της αρχικής βουτιάς ο S&P 500 είχε απωλέσει το 50% των κερδών του μεταπανδημικού ράλι, ενεργοποιώντας αυτόματες αγορές.

Αναλυτής υποστήριξε στο Reuters ότι η αντίδραση που έβγαλε η αγορά δείχνει πως έχουμε φτάσει σε επίπεδα που «μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας έχει ήδη προεξοφληθεί».

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4%. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα καταγράψει ετήσια άνοδο 8,1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982.

Τον Αύγουστο, ο δομικός δείκτης είχε ενισχυθεί 6,3%.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε οριακή άνοδο την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αν και σε ιστορικούς όρους παραμένει χαμηλός.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 9.000, στις 228.000.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,91%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το 4,05%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 0,96 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται 2,6% υψηλότερα στα 89,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,06% στα 1.676 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v