Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στη Wall Street με τη Fed στο επίκεντρο

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με το βλέμμα στη Fed. Στο 3,58% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Κέρδη για το αργό. Κοντά σε υψηλό 8 μηνών ο χρυσός. Διολισθαίνει το δολάριο.

Διστακτική άνοδος στη Wall Street με τη Fed στο επίκεντρο

Oι επενδυτές που ήλπιζαν ότι θα σταματήσουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς επιβραδύνεται ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις της αξιωματούχου της Fed Μέρι Ντάλι, ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,22% στις 33.601 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,29% υψηλότερα στις 10.667 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,11% στις 3.896 μονάδες.

Ο αξιωματούχος της Fed Ράφαελ Μπόστιτς ανέφερε από την πλευρά του ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από το 5% στις αρχές του δεύτερο τριμήνου και στη συνέχεια να κάνει μια παύση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το ίδιο μοτίβο συνεχίζει να εμφανίζεται, με τους επενδυτές να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε όποια μέτρηση φαίνεται να δείχνει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, μόνο και μόνο για να δουν τις ελπίδες αυτές να ακυρώνονται από τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε αναλυτής στη Hargreaves Lansdown.

Ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον υποστήριξε ότι η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά περισσότερο από ό,τι αναμένει αυτή τη στιγμή η αγορά. «Υπάρχει 50% πιθανότητα οι τρέχουσες εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 5% να είναι σωστές και 50% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να πρέπει να τα αυξήσει στο 6%», υπογράμμισε ο Ντάιμον.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης Αισιοδοξίας Μικρών Επιχειρήσεων της NFIB διαμορφώθηκε στις 89,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, ήτοι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο από το 2013.

Τα οκτώ από τα 10 συστατικά του δείκτη κατέγραψαν πτώση.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,68% στα 75,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,18% υψηλότερα στα 1.881 δολάρια ανά ουγκιά, κοντά σε υψηλό 8 μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ καταγράφει κέρδη έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,075 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,58%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v