Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει το ράλι η Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες με τον Nasdaq να ενισχύεται πάνω από 2%. Ξεπέρασε τις 3.900 μονάδες ο S&P 500. Κέρδη 2% για το αργό. Πάνω ο χρυσός, κάτω το δολάριο. Στο 3,58% η απόδοση του 10ετούς τίτλου.

Διευρύνει το ράλι η Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά το πρώτο μεγάλο ράλι της νέας χρονιάς, με τον S&P 500 να υπερβαίνει το φράγμα των 3.900 μονάδων.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,71% στις 33.868 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,04% υψηλότερα στις 10.785 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,28% στις 3.944 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με άνοδο την περασμένη εβδομάδα, με τους Dow και S&P 500 να παρουσιάζουν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο. Ο Dow σημείωσε άνοδο 700 μονάδων ή 2,13% την Παρασκευή, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν κέρδη 2,28% και 2,56% αντίστοιχα.

Οι νέες θέσεις εργασίας ήταν ελαφρώς υψηλότερες τον περασμένο μήνα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές αλλά οι μισθοί αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις προβλέψεις. Αυτό και τα στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση στον τομέα των υπηρεσιών ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

«Αν η περασμένη εβδομάδα αποτελεί κάποια ένδειξη, οι παράγοντες που καθόρισαν την πορεία της αγοράς το 2022 -ο πληθωρισμός και η απάντηση της Fed σε αυτόν- θα συνεχίσουν να ασκούν επιρροή και φέτος», δήλωσε ο Κρις Λάρκιν, υπεύθυνος trading στη Morgan Stanley.

Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley προειδοποίησε ότι ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το risk premium για τις μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 με 3.600 μονάδες που υπολογίζει αυτή τη στιγμή η αγορά σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, σημείωσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η μηνιαία Έρευνα των Προσδοκιών των Καταναλωτών των περιφερειών της Fed για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός σε βάθος ενός έτους θα υποχωρήσει στο 5%, επίπεδο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

O δείκτης προσδοκιών ενός έτους της Fed της Νέας Υόρκης είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 6,8% τον Ιούνιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,57% στα 75,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,6% στα 1.881 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0717 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 2 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,58%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v