Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα στη Fed. Στο 3,62% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τέταρτη σερί άνοδος για το πετρέλαιο. Οριακή πτώση για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις στελεχών της Fed για τα επιτόκια και στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι το θεμέλιο μιας υγιούς οικονομίας και παρέχει στο κοινό αμέτρητα οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία» υπογράμμισε σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ.

«H Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά περισσότερο από ό,τι αναμένει αυτή τη στιγμή η αγορά», δήλωσε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στο Fox Business.

Υπάρχει 50% πιθανότητα οι τρέχουσες εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 5% να είναι σωστές και 50% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να πρέπει να τα αυξήσει στο 6%, υποστήριξε ο Ντάιμον.

Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν πάνω από το 5% και να μείνουν εκεί για πολύ καιρό. Αντίστοιχα, η Κεντρική Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly υποστήριξε ότι θα πρέπει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,56% ή 186 μονάδες στις 33.704, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,70% στις 3.919 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,01% στις 10.742 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (+2%) και Visa (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,2%) και Boeing (-0,9%).

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στην αμερικανική οικονομία υποχώρησε τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).

Ειδικότερα, ο δείκτης Αισιοδοξίας Μικρών Επιχειρήσεων της NFIB διαμορφώθηκε στις 89,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, ήτοι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο από το 2013.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,62% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 75,12 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.876 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1% έναντι του ευρώ, στο 1,0745 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v