Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street μετά τις λιανικές πωλήσεις

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο επίκεντρο τα macro. Στο 3,81% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη στη Wall Street μετά τις λιανικές πωλήσεις

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στη Wall Street μετά τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 3% τον Ιανουάριο έναντι ανόδου 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 μηνών. Toν Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν καταγράψει πτώση 1,1%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ενισχύθηκε 0,8% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed την Τετάρτη, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε μηνιαία άνοδο 1%, η εξορυκτική παραγωγή 2% και η παραγωγή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βούτηξε 9,9%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 38 μονάδες στις 34.128, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4.147 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 12.070 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,6%) και Cisco Systems (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-1,4%) και Microsoft (-1,3%).

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και για όσο καιρό θα ισχύει αυτό, ο πληθωρισμός θα επιμένει», τόνισε ο Κρις Ζακαρέλι, CIO για την Independent Advisor Alliance σε σημείωμα την Τετάρτη. «Η Fed θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να τα κρατήσει εκεί για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές και αυτό θα προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,81% ενώ το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,6% στα 78,59 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.845 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0682 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v