Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Ανοδικά κινήθηκαν οι S&P 500 και Nasdaq ενώ υποχώρησε ο Dow Jones. Παραμένει πάνω από το 5% η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στον απόηχο της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ στο Κογκρέσο όπου μεταξύ άλλων μίλησε για ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων καθώς τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά.

«Το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια της Fed θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη σημερινή του ομιλία στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν λάβει ακόμα απόφαση για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, λέγοντας ότι θα εξαρτηθούν όλα από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,18% ή 57 μονάδες στις 32.798, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 3.992 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,40% στις 11.576 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+0,9%) και Home Depot (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2,9%) και Travelers (-1,6%).

«Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέγραψε ήπια αύξηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο και οι τιμές συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα, αλλά οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι υπήρξε ένας μετριασμός στον πληθωρισμό που αναμένουν ότι θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της χρονιάς», σύμφωνα με την έκθεση «Βeige Book» της Fed.

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επιτάχυνε σημαντικά τις προσλήψεις τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ADP.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργήσουν 205.000 θέσεις εργασίας από 119.000 τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα τον Ιανουάριο, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα που επιτρέπουν στη Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 400.000 στα 10,8 εκατ. από 11,2 τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,98% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,05%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,2% στα 76,66 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.818 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0545 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v