Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τον πληθωρισμό

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να τερματίζει πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων. Ανέκαμψαν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών. Στο 4,21% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Σε χαμηλό τριών μηνών το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τον πληθωρισμό

Κέρδη στη Wall Street μετά τη νέα πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6% τον Φεβρουάριο από 6,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση αυτή ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,4%.

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%.

Λίγο πριν την τραπεζική κρίση, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε ανοίξει την πόρτα για την εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αυξήσεων επιτοκίων. Πλέον πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα είτε θα επιμείνει σε μικρότερη αύξηση είτε θα σταματήσει εντελώς τις αυξήσεις μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Υπό το φως των όσων συνέβησαν το Σαββατοκύριακο, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέτρηση για τον πληθωρισμό. Δείχνει ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί την πορεία που ανέμενε και ήθελε η Fed», τόνισε η Κιμ Φόρεστ, CIO της Bokeh Capital Partners.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,06% ή 336 μονάδες στις 32.155, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,68% στις 3.920 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,14% στις 11.428 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+3,9%) και American Express (+3,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-1,3%) και Walgreens Boots (-1,2%).

Στο μεταξύ, ανέκαμψαν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών μετά την χθεσινή «βουτιά» και τις συνεχείς αναστολές διαπραγμάτευσης. Ενδεικτικά ο τίτλος της First Republic Bank ενισχύθηκε 27,8% και της Western Alliance Corp. σημείωσε άνοδο 14,3%.

Νωρίτερα, η Moody's είχε υποβαθμίσει το outlook της αξιολόγησης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από τρεις σερί πτώσεις καθώς το 10ετές ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 3,63% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα 22 μονάδες βάσης στο 4,21%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI έπιασε χαμηλό τριών μηνών καθώς υποχώρησε 3,3% στα 72,30 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.909 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0741 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v