Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street, ράλι για χρυσό και treasuries

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες με το βλέμμα των επενδυτών σε Fed και τράπεζες. Στο 3,45% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 2% για τον χρυσό, πάνω από τα $1.900. Ενισχύεται 1,8% έναντι του δολαρίου το γεν. Απώλειες 4% για το αργό. Ελεύθερη πτώση 78% για τη First Republic.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street, ράλι για χρυσό και treasuries

Οι αμερικανικές μετοχές διαγράφουν τις αρχικές απώλειες μετά τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλιση των καταθέσεων των SVB και Signature και ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτή τη στιγμή ο Dow Jones ενισχύεται 0,8% στις 32.172 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,29% υψηηλότερα στις 11.283 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,8% στις 3.896 μονάδες. 

Η αναταραχή στις τράπεζες έχει αλλάξει τις προσδοκίες των αγορών απέναντι στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed. Με βάση τα swaps, υπάρχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σ' αυτό τον κύκλο. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν επίσης ότι μετά την κατάρρευση της SVB, δεν αναμένουν αλλαγή στα επιτόκια. Μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στους βουλευτές την προηγούμενη Τρίτη, πολλοί ανέμεναν αύξηση έως και 50 μονάδες βάσης.

«Η κατάρρευση της SVB θέτει την εστίαση της Fed στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Marija Veitmane, επικεφαλής αναλύτρια της State Street Global Markets. «Η Fed βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει αφενός να συνεχίσει στον δρόμο της για να σταματήσει τον πληθωρισμό και αφετέρου να προστατεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φαίνεται σαν κατάσταση lose-lose για τη Fed και την αγορά» πρόσθεσε.

Στο ταμπλό, βαριές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών. H μετοχή της First Republic βούτηξε ώς και 78%, ενώ η διαπραγμάτευσή της τέθηκε σε αναστολή 15 φορές μέσα στις πρώτες 2,5 ώρες της συνεδρίασης!

Πτώση 23% σημειώνει η μετοχή της Charles Swab, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της. 

Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών, όπως των JP Morgan, Bank of America και Wells Fargo, ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεταξύ 2% με 7%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 4,2% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 2% στα 1.904 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει απώλειες 0,6% έναντι του ευρώ και 0,5% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ καταγράφει ελεύθερη πτώση 1,8% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,07 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,45%. 

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε ως και το 4,11% σημειώνοντας πτώση 47 μονάδων βάσης. Η απόδοση έχει υποχωρήσει πάνω από 103 μονάδες βάσης από την Τετάρτη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τριήμερη πτώση από το κράχ του Οκτωβρίου του 1987.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v