Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ράλι για τους δείκτες με κέρδη πάνω από 2% για Nasdaq και S&P 500. Στο 3,65% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Νέα πτώση για το αργό. Μικρή άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο. Αλμα 45% για τη First Republic.

Ανοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6% τον Φεβρουάριο. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,5% στις 32.299 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,31% υψηλότερα στις 11.448 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,03% στις 3.934 μονάδες.

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 6% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν στο 6,4%. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των αναλυτών. 

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 0,4% κι ενώ ένα μήνα πριν ήταν στο 0,4%.

Οι traders συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τις πιθανότητες να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα να υποχωρούν ελαφρώς στο 15%. 

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο φόβος μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης θα αναγκάσει τη Fed να επιβραδύνει σημαντικά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

«Υπό το φως των όσων συνέβησαν το Σαββατοκύριακο, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέτρηση για τον πληθωρισμό. Δείχνει ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί την πορεία που ανέμενε και ήθελε η Fed», τόνισε η Κιμ Φόρεστ, CIO της Bokeh Capital Partners.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διευρύνει τις χθεσινές απώλειες, με την τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού να υποχωρεί 2,6% στα 72,6 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός διολισθαίνει 0,2% στα 1.912 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,071 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 12 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

Στο ταμπλό, ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών που χθες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Η μετοχή της First Republic πραγματοποιεί άλμα 45% μετά από βουτιά ώς και 77% τη Δευτέρα.

Η μετοχή της Meta ενισχύεται 5,5% στα 190 δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 ακόμη εργαζομένους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να προειδοποιεί ότι η οικονομική αστάθεια μπορεί να συνεχιστεί για «πολλά χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v