Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με τη SVB στο επίκεντρο

Πτώση πάνω από 2% για τον Nasdaq σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα. Βαριές απώλειες για μικρές τραπεζικές μετοχές. Ελεύθερη πτώση στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 3,77%. Άλμα 1% για τον χρυσό.

Υποχωρεί η Wall Street με τη SVB στο επίκεντρο

Με αρνητικά πρόσημα κινείται η αμερικανική αγορά την Παρασκευή με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.

Οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στο «κόκκινο» μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο και ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα από το «κανόνι» στην τράπεζα Silicon Valley Bank.

Mε «ριμπάουντ» των μετοχών των μεγάλων τραπεζών οι δείκτες γύρισαν στο πράσινο για να βουτήξουν ξανά σε αρνητικό έδαφος μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνια ότι θα μπει «λουκέτο» στην SVB.

Η μετοχή είχε τεθεί νωρίτερα σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά από πτώση 60% χθες.

Ο Dow Jones διολισθαίνει τώρα 1,1% στις 31.920 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,1% χαμηλότερα στις 11.104 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,37% στις 3.863 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο προστέθηκαν 311.000 νέες θέσεις εργασίας. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον Ιανουάριο είχαν ανακοινωθεί 517.000 νέες θέσεις εργασίας και τον Δεκέμβριο 239.000.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,6% από 3,4% τον Ιανουάριο, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,2%, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 4,6%, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 0,4% και 4,8% αντίστοιχα. Toν Ιανουάριο είχε αυξηθεί κατά 4,4% σε ετήσια βάση.

«Ήταν το νούμερο για τους μισθούς που ήταν καλύτερο σε σχέση με τις προσδοκίες», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ της Bleakley Financial στο CNBC. «Επίσης η μικρή άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας προσφέρει κάποια ανακούφιση στην αγορά», πρόσθεσε. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου βουτάει 14 μονάδες βάσης, στο 3,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0658 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,1% στα 75,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,08% στα 1.854 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στο ταμπλό, βαριές απώλειες σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει πτώση 4,2%.

Η μετοχή της First Republic Bank βουτάει 21%.

Ο δείκτης KBW Bank έχει καταγράψει απώλειες 17% από την αρχή της εβδομάδας, η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v