Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι τράπεζες στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο. «Βουτιά» 20% για την First Republic Bank. Στο 3,91% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Κάτω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Βαρίδι οι τράπεζες στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην Credit Suisse στην Ευρώπη είχαν αντίχτυπο στην αμερικανική αγορά και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά οι τίτλοι των Citigroup και JP Morgan «βούλιαξαν» 5,4% και 4,7% αντίστοιχα, η Goldman Sachs κινήθηκε χαμηλότερα 3% και η Bank of America 0,9%.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 1,7% και την μετοχή της First Republic να σημειώνει πτώση 20% μετά την υποβάθμιση σε «junk» από τον οίκο S&P Global.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,87% ή 280 μονάδες στις 31.874, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 3.891 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στις 11.434 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Amgen (+1,9%) και Microsoft (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-4,7%) και Boeing (-4,4%).

«Το χθεσινό ράλι ανακούφισης έγινε για δύο λόγους, τόσο γιατί ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε κάποια σταθερότητα όσο και γιατί η μέτρηση του πληθωρισμού δεν προκάλεσε εκπλήξεις» σημείωσε η επικεφαλής επενδύσεων της Nuveen, Saira Malik. Ωστόσο έχουμε δει το δέντρο αλλά όχι ακόμα το δάσος, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,3%, κι ενώ τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,6%, πολύ χαμηλότερα από το καθοδικά αναθεωρημένο 5,7% ένα μήνα πριν.

Το αποτέλεσμα δίνει κάποια ενθαρρυντικά νέα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, την ώρα που η Fed εξετάζει την επόμενη κίνησή της για τα επιτόκια.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 33 μονάδες βάσης στο 3,91%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI πέρασε κάτω από 70 δολάρια για πρώτη φορά από το 2021 καθώς υποχώρησε 3,9% στα 68,54 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έξι εβδομάδων σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 1.915 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0584 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v