Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «βουτιά» 7% στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις αγορές σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%. «Βουτιά»24% για τη μετοχή της Credit Suisse. Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του πετρελαίου. Ισχυρές ποιέσεις στο ευρώ.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Credit Suisse.

Ειδικότερα, η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί έως και 30% μετά τη δήλωση του μεγαλύτερου επενδυτή της (Εθνικής Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας) ότι δεν θα μπορέσει να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Μετά τις ισχυρές πιέσεις και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Eθνική Tράπεζα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης του ομίλου.

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο ήταν τόσο ισχυρές που πολλές τραπεζικές μετοχές πέρασαν προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse έκρουσε την Τετάρτη ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι η ελβετική τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,97% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,83% στις 7.344 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,27% στις 14.735 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,58% στις 6.885 μονάδες.

Τελικά, ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παράλληλά, περισσότερο από το αναμενόμενο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, διατηρώντας την πίεση στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη Γαλλία στην Ιστορία της ευρωζώνης. Η στατιστική υπηρεσία Insee είχε αρχικά αναφέρει αύξηση 7,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI «βουλιάζει» 6,9% στα 66,40 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,5% στα 1.940 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0547 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v