Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street στη σκιά των τραπεζών

Βαριές απώλειες για τους δείκτες, εν μέσω ανησυχιών για νέα τραπεζική κρίση. Στο 3,44% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Άλμα 1% για χρυσό, ράλι για δολάριο. Νέα βουτιά για το αργό.

Yποχωρεί η Wall Street στη σκιά των τραπεζών

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, με την ελεύθερη πτώση της μετοχής της Credit Suisse να πυροδοτεί φόβους για ευρύτερη τραπεζική κρίση, στον απόηχο των πτωχεύσεων των αμερικανικών SVB και Signature.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,02% στις 31.500 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,14% χαμηλότερα στις 11.299 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,71% στις 3.851 μονάδες.

Η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε νέα βουτιά την Τετάρτη, υποχωρώντας κοντά 25% στο ελβετικό χρηματιστήριο και φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει νέα «ένεση» κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, τα 5ετή CDS της Credit Suisse -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας- εκτινάσσονται 69 μονάδες βάσης (15%), φτάνοντας στις 554 μονάδες βάσης. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές παραγωγού διολίσθησαν 0,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 0,3% κι ενώ τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,6%, πολύ χαμηλότερα από το καθοδικά αναθεωρημένο 5,7% ένα μήνα πριν.

Το αποτέλεσμα δίνει κάποια ενθαρρυντικά νέα στη μάχη κατά του πληθωρισμού, την ώρα που η Fed εξετάζει την επόμενη κίνησή της για τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι πωλήσεις λιανικής και τροφίμων σημείωσαν μηνιαία πτώση 0,4%, φτάνοντας ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο τζίρος στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά 5,4%.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βουτάει 24 μονάδες βάσης στο 3,44%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου συνεχίζει την πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στα 68,6 δολάρια, πάνω από 3% χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Ράλι 1% καταγράφει ο χρυσός στα 1.931 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί άλμα 1,8% έναντι του ευρώ, ενώ υποχωρεί 1% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,058 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της First Republic βουτάει 15%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v