Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις τράπεζες. Βουτιά 23% για First Republic και 11% για Credit Suisse. Στο 3,46% το 10ετές. Υποχωρεί το αργό. Ράλι 3,5% για χρυσό.

Τραπεζικά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή και τα ομόλογα καταγράφουν κέρδη καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αναταραχές στον τραπεζικό τομέα θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,3% στις 31.850 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,77% χαμηλότερα στις 11.627 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,06% στις 3.918 μονάδες.

«Δεν αναμένουμε μια κανονική οικονομική κρίση αλλά δεν πρέπει να αγνοεί κανείς την υποκείμενη δυναμική», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Βank J Safra Sarasin, Κάρστεν Τζούνιους. «Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο σφιχτές και θα αυξήσουν τα ρίσκα ύφεσης. Τασσόμαστε λοιπόν υπέρ μιας αμυντικής στάσης όσον αφορά τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο και μια τακτικά προσεκτική στάση για τον τραπεζικό τομέα, αν και διατηρούμε γενικά μια θετικά στάση για τις τράπεζες σε μεσοπρόθεσμο με μακροπρόθεσμα στάδιο», πρόσθεσε. 

Η μετοχή της First Republic Bank κινείται πτωτικά σήμερα μετά από άνοδο 10%, παρά τις προσπάθειες διάσωσης μέσω της παροχής καταθέσεων 30 δισ. δολαρίων.

Η είδηση επιβάρυνε τον τραπεζικό τομέα καθώς έσβησε γρήγορα η αισιοδοξία μετά την κίνηση των μεγάλων τραπεζών, με τους αναλυτές της Wedbush να μειώνουν τον στόχο τιμής για τη First Republic στα 5 δολάρια, ενώ σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 29 δολάρια.

Η περιφερειακή τράπεζα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διαθέτει 34 δισ. δολάρια σε μετρητά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα επιπλέον 30 δισ. δολάρια που θα λάβει από 11 τράπεζες.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η First Republic θα είναι ο επόμενος κρίκος που θα σπάσει μετά την πτώχευση των SVB και Signature.

Η First Republic δήλωσε μετά το κουδούνι κλεισίματος της Πέμπτης ότι δανείστηκε έως 109 δισ. δολάρια από τη Fed με επιτόκιο 4,75%, μεταξύ 10 και 15 Μαρτίου. 

Η Wedbush υποβάθμισε την τιμή-στόχο για τη μετοχή, υποστηρίζοντας ότι η πώληση της τράπεζας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

«Μια πώληση της First Republic σε μεγαλύτερη οντότητα θα είναι επωφελής για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του και θα συμβάλει στη μείωση των φόβων μετάδοσης», ανέφεραν οι αναλυτές. «Ωστόσο, δεδομένων των σημάτων σε όρους εύλογης αξίας που ενσωματώνονται τόσο στο χαρτοφυλάκιο δανείων όσο και στους τίτλους που διακατέχει, δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό σενάριο, όπου υπάρχει εναπομείνασα αξία για τους κατόχους των μετοχών της».

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,064 δολ./ευρώ. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 68,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 3,5% στα 1.989 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βουτάει 12 μονάδες βάσης στο 3,46%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της First Republic υποχωρεί 23%. Την Πέμπτη έκλεισε με άνοδο 10,3%.

Η μετοχή της JP Morgan κινείται 3,8% χαμηλότερα στα 126 δολάρια, ενώ η Goldman Sachs καταγράφει απώλειες 2,8% στα 306 δολάρια. 

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κινούνται στο «κόκκινο» παρά την αρχική θετική εκκίνηση. 

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,2%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 1,5% και το Μιλάνο 1,3%. O τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1%.

Η μετοχή της Credit Suisse βουτάει 11% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v