Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με sell off στις περιφερειακές τράπεζες

Στο κόκκινο κινήθηκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 400 μονάδες. «Βουτιά» 33% για την First Republic Bank. Επέστρεψε κάτω από 4% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Σε υψηλό 11 μηνών ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street με sell off στις περιφερειακές τράπεζες

Απώλειες στη Wall Street παρά την δυναμική παρέμβαση μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ για τη διάσωση της First Republic Bank καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

«Δεν αναμένουμε μια κανονική οικονομική κρίση αλλά δεν πρέπει να αγνοεί κανείς την υποκείμενη δυναμική», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Βank J Safra Sarasin, Κάρστεν Τζούνιους. «Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο σφιχτές και θα αυξήσουν τα ρίσκα ύφεσης», πρόσθεσε.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 386 μονάδες στις 31.862, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,10% στις 3.916 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,74% στις 11.630 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+0,8%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-4,4%) και JP Morgan (-3,7%).

Παρά την παρέμβαση 11 μεγάλων τραπεζών, η μετοχή της First Republic «βούλιαξε» 33% μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι είχε ήδη δανειστεί δεκάδες δισ. δολάρια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank την περασμένη εβδομάδα.

Αντίστοιχα και ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών «βούλιαξε» 6%, σε χαμηλό 2,5 ετών.

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν και στις μεγάλες τράπεζες με την Bank of America να υποχωρεί 4%, την Goldman Sachs 3,7% και τη Wells Fargo 3,9%.

Στο μεταξύ, η SVB Financial Group υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SVB Financial Group είναι η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, της μονάδας λήψης καταθέσεων που έχει διαχωριστεί και τώρα εποπτεύεται από τη Federal Deposit Insurance Corporation.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να κινούνται αισθητά χαμηλότερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε 63,4 μονάδες από 67 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Παράλληλα, σε πτωτική τροχιά πέρασαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε καρά 18 μονάδες βάσης στο 3,39% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 37 μονάδες βάσης στο 4,82%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI "βούλιαξε" 2,9% στα 66,40 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 11 μηνών, σημειώνοντας "άλμα" 3,2% στα 1.985 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0668 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v