Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από Γέλεν

Σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι δείκτες, με τις τράπεζες πρωταγωνιστές. Αλμα 40% για τη First Republic. Βουτιά 0,6% για τον χρυσό. Ενισχύεται το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 3,58% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από Γέλεν

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη καθώς οι διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσων καθησυχάζει τις ανησυχίες για ευρύτερη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, μετά την πτώχευση των SVB και Signature.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,06% στις 32.592 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,94% υψηλότερα στις 11.786 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,07% στις 3.994 μονάδες. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των τραπεζικών καταθετών, εάν μικρότερα ιδρύματα υποστούν φυγή καταθέσεων και υπάρξουν κίνδυνοι ευρύτερης μετάδοσης. 

Ο δείκτης «φόβου» VIX βουτάει 8,9% στις 21 μονάδες.

H μετοχή της First Republic ενισχύεται 40% μετά το σχέδιο της JP Morgan για στήριξη της περιφερειακής τράπεζας. Σε θετικό έδαφος κινούνται και άλλες μετοχές αμερικανικών τραπεζών, με τα μικρότερα ιδρύματα να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 14,5% τον Φεβρουάριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,58 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020 που βάζει τέλος σε ένα σερί δώδεκα πτωτικών μηνών.

Η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία αδιάκοπης ανόδου των τιμών σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο σερί που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στις 363.000 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερη κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση μετά από μια περίοδο 131 διαδοχικών μηνών ανόδου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,4% στα 68,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 1.969 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0785 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο 9 μονάδες βάσης, στο 3,58%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v