Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street μετά το «τρενάκι του τρόμου» στην Ευρώπη

Θετικό κλείσιμο στη Wall Street σε μια μέρα ακραίων διακυμάνσεων σε Ασία και Ευρώπη. «Βουτιά» 54% για Credit Suisse και 47% για First Republic Bank. Υψηλότερα ο χρυσός αλλά κάτω από το υψηλό ημέρας των 2.014 δολ. Υποχώρησε το δολάριο.

Άνοδος στη Wall Street μετά το «τρενάκι του τρόμου» στην Ευρώπη

Κέρδη στη Wall Street μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και τα σενάρια διάσωσης της First Republic Bank.

Χθες ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της First Republic για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, με τη μετοχή να «βουλιάζει» 47,3%. Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στην μετοχή κλιμακώθηκαν μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι ο CEO της JP Morgan, Tζέιμι Ντάιμον, ηγείται συνομιλιών με διευθύνοντες συμβούλους άλλων μεγάλων τραπεζών για τη διάσωση της First Republic Bank.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο τίτλος της First Republic κατέγραψε απώλειες 71%.

Στον αντίποδα, ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών ενισχύθηκε 1,2% την Δευτέρα, καλύπτοντας μικρό μέρος των απωλειών (14%) της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,2% ή 382 μονάδες στις 32.244, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,89% στις 3.951 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 11.675 μονάδες.

Νωρίτερα, σε «τρενάκι του τρόμου» εξελίχθηκαν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις απώλειες των Credit Suisse και της UPS να παρασύρουν τον τραπεζικό κλάδο καθώς οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από τη διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) στο ντιλ για Credit Suisse, -δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρότι οι κάτοχοι μετοχών της τράπεζας θα πάρουν 3,25 δισ. δολάρια.

Οι τιμές για ομόλογα AT1 των μεγάλων ευρωτραπεζών όπως η Deutsche Bank, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas είχαν φτάσει να υποχωρούν κατά 10-12 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο μετά τις απώλειες άνω του 1% στις ευρωαγορές, ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, όχι μόνο για να συγκρατήσουν αλλά και για να γυρίσουν ανοδικά τους γενικούς δείκτες και τις τράπεζες.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,98% στις 440 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,93% στις 7.403 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,12% στις 14.933 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 7.013 μονάδες.

Η μετοχή της Credit Suisse «βούλιαξε» 54% ενώ ανοδικά γύρισε η μετοχή της UBS καταγράφοντας κέρδη 3,8%.

Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη ενισχύθηκε 1,2%.

Νωρίς το πρωί, με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονκ Κονγκ «βούλιαξε» 2,65% και ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε πτώση 1,42% στις 27.024 μονάδες.

Σπάει στα δύο η Silicon Valley Bank

Πίσω στις ΗΠΑ, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ Federal Deposit Insurance Corporation αποφάσισε τη Δευτέρα να προχωρήσει σε διάσπαση της Silicon Valley Bank (SVB) και να πραγματοποιήσει δύο ξεχωριστές δημοπρασίες, αφενός για τη μονάδα παραδοσιακής τραπεζικής και τις καταθέσεις και αφετέρου για τη μονάδα private banking, αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για την προβληματική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Με το βλέμμα στη Fed για τα επιτόκια

Στο μεταξύ,  οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη όπου μεταξύ άλλων οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μετά την τραπεζική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, λόγω της πίεσης που υφίσταται το Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,97%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 67,64 δολ. και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό σχεδόν 12 μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.982 δολ./oz. Νωρίτερα ο χρυσός είχε περάσει πάνω από τα 2.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0723 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v