Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με «άλμα» 29,5% για την First Republic

Δεύτερη σερί άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες. Επέστρεψε πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500. Καθησυχαστική η Τζάνετ Γέλεν. Στο 4,17% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Ισχυρές πιέσεις στον χρυσό.

Κέρδη στη Wall Street με «άλμα» 29,5% για την First Republic

Κέρδη στη Wall Street καθώς η δέσμευση των αμερικανικών αρχών για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων φαίνεται να καθησυχάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,98% ή 316 μονάδες στις 32.560, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,30% στις 4.002 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,58% στις 11.860 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+3,8%) και American Express (+3,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-2,3%) και Amgen (-0,8%).

Η μετοχή της First Republic Bank που είχε «βουλιάξει» 47% την Δευτέρα, σήμερα ακολούθησε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας «άλμα» 29,5%. Αντίστοιχα, ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών ενισχύθηκε 5,8%.

Νωρίτερα, σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών η Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την προστασία των ανασφάλιστων καταθέσεων σε δύο χρεοκοπημένες τράπεζες και τη δημιουργία νέων διευκολύνσεων ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξαν μια «αποφασιστική δέσμευση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα παραμένουν ασφαλή».

Η Yellen, μιλώντας μια εβδομάδα αφότου η Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) έκλεισε τη χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank αλλά και τη Signature Bank, είπε ότι οι «αποφασιστικές και δυναμικές» ενέργειες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και προστάτευσαν την αμερικανική οικονομία.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε την Τρίτη. Χθες η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, λόγω της πίεσης που υφίσταται το Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 14,5% τον Φεβρουάριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,58 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020 που βάζει τέλος σε ένα σερί δώδεκα πτωτικών μηνών.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,17% (η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Ιούνιο του 2009).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,5% στα 69,33 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» 2%  στα 1.943 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο χρυσός είχε περάσει πάνω από τα 2.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0764 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v