Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό sell off στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τις περιφερειακές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. «Βουτιά» 27,7% για τη PacWest. Κάτω από το 4% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Πτώση 5,3% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Τραπεζικό sell off στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street καθώς επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις τράπεζες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να «βουτά» 6,3% μετά τη διάσωση της First Republic Bank από την JP Morgan. Υπενθυμίζεται, ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) και οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν νωρίς τη Δευτέρα, ότι πουλούν τα 93,5 δισ. δολάρια των καταθέσεων και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της First Republic - συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισ. δολαρίων σε δάνεια και 30 δισ. δολαρίων σε τίτλους- στην JP Morgan.

Σημειώνεται πως οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών PacWest και Western Alliance ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με «βουτιά» 27,7% και 15,2% αντίστοιχα, αφού προηγουμένως βρέθηκαν προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω των πιέσεων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,08% ή 367 μονάδες στις 33.684, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,16% στις 4.119 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,08% στις 12.080 μονάδες..

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Johnson & Johnson (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-4%) και American Express (-3,9%)

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε νωρίτερα την Τρίτη.

Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση, σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», προέβλεψε ο Joe Kalish, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Ned Davis Research. «Ωστόσο η Fed θα θελήσει να αφήσει ανοιχτές τις επιλογές της σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες της, πριν την επόμενη συνεδρίαση στις 13 με 14 Ιουνίου».

Στην απασχόληση, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 σχεδόν ετών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 9,6 εκατ. από 9,93 εκατ. τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2021.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Pfizer καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,23 δολ. και τα έσοδα στα 18,28 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 98 σεντς και έσοδα στα 16,61 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,43% (η μεγαλύτερη πτώση από τις 17 Μαρτίου) και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,97%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 5,3% στα 71,66 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,6% στα 2.023 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,1004 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v