Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με το βλέμμα στο «ταβάνι του χρέους»

Οριακές κινήσεις σημειώνουν οι δείκτες, με τις συνομιλίες για το όριο του χρέους στο επίκεντρο. Στο 3,5% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη για το αργό. Σταθεροποιητικά ο χρυσός.

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με το βλέμμα στο «ταβάνι του χρέους»

Ήπιες μεταβολές σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταλήξουν σε συμφωνία για το «ταβάνι» του χρέους. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,2% στις 33.237 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,18% υψηλότερα στις 12.305 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,03% στις 4.122 μονάδες.

O S&P 500 και ο Dow Jones υποχώρησαν 0,3% και 1,1% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, με τον βιομηχανικό δείκτη να κλείνει σε αρνητικό έδαφος και στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση και για τους δύο δείκτες. 

«Τα ευχάριστα νέα κατά την άποψή μου είναι ότι εν μέσω διογκωμένων ανησυχιών στην αγορά, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να επιταχύνονται οι προσπάθειες για να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους», τόνισε ο Τζον Στόλτζιους, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων στην Oppenheimer Asset Management. 

To ταβάνι του χρέους παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών αυτή την εβδομάδα και αναλυτές προειδοποιούν για αναταραχή στις αγορές και οικονομική καταστροφή, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να έχουν συνομιλίες την Τρίτη. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης σημείωσε τον Μάιο τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων τριών ετών. Ο δείκτης Empire State βούτηξε κατά 42,6 μονάδες τον Μάιο, στις -31,8 μονάδες. Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο -5. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το μηδέν καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

Ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν προβλέπει μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον εντός του 2023, ακόμη και αν υπάρξει ύφεση. «Για μένα, ο πληθωρισμός είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Πρέπει να επιστρέψουμε στον στόχο μας» τόνισε στον Στιβ Λίσμαν του CNBC κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο "Squawk Box". «Εάν αυτό πρόκειται να έχει κάποιο κόστος, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,05% στα 70,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,06% υψηλότερα στις 2.021 δολάρια η ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,08 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει κέρδη 3 μονάδων βάσης, στο 3,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v