Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά μηνών για S&P 500 και Nasdaq

Συγκρατημένες απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα στο χρέος. Πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες. Στο 3,63% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού. Υποχώρησε το δολάριο.

Πτώση από τα υψηλά μηνών για S&P 500 και Nasdaq

Πτώση στη Wall Street μετά την αποχώρηση των Ρεπουμπλικανών από την προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου για το «ταβάνι» του χρέους.

«Είναι απλά παράλογοι. Οι συνομιλίες είναι σε παύση», δήλωσε ο βουλευτή Γκάρετ Γκρέιβς.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,33% ή 109 μονάδες στις 33.426, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,14% στις 4.191 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 12.657 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, S&P 500 και Nasdaq είχαν πιάσει υψηλά εννέα μηνών.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco Systems (+1,9%) και Merck & Co (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-3,6%) και Walt Disney (-2,5%).

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες μετά από διαρροή στον τύπο, δήλωσης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι «ίσως χρειαστούν περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών». Ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε 1,9% και οι μετοχές των PacWest και Western Alliance σημείωσαν πτώση 2% και 2,4% αντίστοιχα.

«Ο αντίκτυπος της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα αφαιρεί ένα μέρος της πίεσης από τη Fed για νέα αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Οι πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες ενδεχομένως να σημαίνουν ότι «τα επιτόκια μπορεί να μην χρειάζεται να ανέβουν τόσο όσο θα χρειαζόταν σε διαφορετική περίπτωση» τόνισε ο Πάουελ σε συνέδριο κεντρικών τραπεζών στην Ουάσιγκτον.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν αποτελέσματα τριμήνου της Foot Locker (-27,4%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 70 σεντς και τα έσοδα μειώθηκαν 11,4% στο 1,93 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 76 σεντς και έσοδα στο 1,99 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,67% ενώ το 2ετές υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 4,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 71,55 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μετά από τρεις σερί πτώσεις, σημειώνοντας άνοδο 1,1% στα 1.981 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0815 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v