Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το όριο του χρέους

Kέρδη πάνω από 1% για τους δείκτες καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για χρεοκοπία των ΗΠΑ. Στο 3,57% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο. Κέρδη για το αργό. Νέα πτώση για τον χρυσό.

Ανοδος στη Wall Street εν μέσω αισιοδοξίας για το όριο του χρέους

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών ότι το Κογκρέσο θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία για άρση του ορίου του χρέους. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,2% στις 33.444 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,15% υψηλότερα στις 12.484 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,1θ8% στις 4.158 μονάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των επικεφαλής του Κογκρέσου την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι υπάρχει πλέον μια πιο κατάλληλη διαδικασία για τη συνέχιση των συνομιλιών, λέγοντας ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν ακύρωσε το δεύτερο σκέλος ταξιδιού στο εξωτερικό, για να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις. 

«Τώρα έχουμε μια δομή για να βρούμε έναν τρόπο να συμφωνήσουμε. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουμε χρεοκοπία. Πιστεύω ότι κάναμε τον πρόεδρο να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί», τόνισε ο Μακάρθι στο CNBC.

Tην Τετάρτη ο Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαπραγματευτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τις αγορές πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία.«Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτύχουμε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρεοκοπήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν  αναχωρήσει για τη Χιροσίμα για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά.

Oι ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ έχουν επιδράσει αρνητικά στις αγορές τελευταία. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% από την αρχή του μήνα. Την Τρίτη έκλεισε με απώλειες 1%. 

«Η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακάρθι πήγε όσο καλύτερα θα μπορούσε να πάει», έγραψε αναλυτής της Citi σε σημείωμα. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία για το όριο του χρέους», σημείωσε.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 2,2% τον Απρίλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,401 εκατ. Τον Μάρτιο είχαν σημειώσει πτώση 4,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα υποχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, οι νέες οικοδομικές άδειες διολίσθησαν 1,5% σε μηνιαία βάση, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,43 εκατ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 1,54% υψηλότερα στα 71,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε πτώση 0,2% στα 1.988 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,082 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,57%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v