Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αισιοδοξία για το χρέος έδωσε ώθηση στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 400 μονάδες. «Άλμα» 7,3% για τις περιφερειακές τράπεζες. Στο 3,57% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέες πιέσεις στον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Η αισιοδοξία για το χρέος έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των επικεφαλής του Κογκρέσου την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι υπάρχει πλέον μια πιο κατάλληλη διαδικασία για τη συνέχιση των συνομιλιών, λέγοντας ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρεοκοπήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,24% ή 409 μονάδες στις 33.421, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,19% στις 4.158 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,28% στις 12.500 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,3%) και Home Depot (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,5%) και Intel (-0,9%).

Παράλληλα, ανέκαμψαν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ με τον εν λόγω δείκτη να κερδίζει 7,3%. Αντίστοιχα, οι μετοχές των PacWest και Western Alliance σημείωσαν «άλμα» 10,6% και 10,2% αντίστοιχα.

«Οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί εκ νέου αν η Fed κάνει κάποιο λάθος», δήλωσε νωρίτερα ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τον Απρίλιο, μετά τη βουτιά του Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 2,2% τον Απρίλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,401 εκατ. Τον Μάρτιο είχαν σημειώσει πτώση 4,5%.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα υποχωρήσουν.

Επιπλέον, ανοδική τροχιά για άλλη μια μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,57% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα έξι μονάδες βάσης στο 4,14%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,8% στα 72,83 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.984 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0839δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v