Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέος και Fed έριξαν τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 250 μονάδες. Στο επίκεντρο χρέος και Fed. Στο 3,72% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Χρέος και Fed έριξαν τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το χρέος στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε την Τετάρτη ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν διορία μέχρι τις αρχές Ιουνίου για να καταλήξουν σε συμφωνία αύξησης του ορίου του χρέους.

Σε δηλώσεις που έκανε σε φόρουμ της Wall Street Journal, η κα. Γέλεν προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και το υπουργείο Οικονομικών θα έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,77% ή 255 μονάδες στις 32.800, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,73% στις 4.115 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,61% στις 12.484 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (+1,6%) και UnitedHealth (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-3,1%) και Walgreens Boots (-1,8%).

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες μετά από δύο σερί ανόδους με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει πτώση 1,8%. Οι μετοχές της Western Alliance υποχώρησαν 2,6% ενώ της PacWest ενισχύθηκαν 3,3%.

Στον αντίποδα, «άλμα» 7,5% σημείωσε η μετοχή της Kolh’s μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα και τα απροσδόκητα κέρδη στο τρίμηνο. Η διοίκηση διατήρησε το guidance για το έτος.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν γενικά» τον Μάιο ότι η ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων «έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη», με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η αύξηση 25 μονάδων βάσης την οποία αποφάσισαν μπορεί να είναι η τελευταία.

Άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κρατήσει τις επιλογές της ανοιχτές δεδομένων των κινδύνων από τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 με 3 Μαΐου που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά για άλλη μια μέρα παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,72% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,34%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2% στα 74,34 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.964 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0763 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v