Συνεχίστηκε η εβδομάδα ανόδου στη Wall Street

Ανοδική η πορεία των μετοχών, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής. Στο 3,7% βούτηξε η απόδοση του 10ετούς. Ικανοποιητικά κέρδη για το αργό, διολίσθησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Συνεχίστηκε η εβδομάδα ανόδου στη Wall Street

Υψηλότερα κινήθηκε η αμερικανική αγορά και την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, προσφέροντας μια επιπλέον ένδειξη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,14% στις 34.394 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,58% υψηλότερα στις 14.138 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,85% στις 4.509 μονάδες, ξεπερνώντας από την Τετάρτη το υψηλό έτους.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,2%.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός χονδρικής είχε διαμορφωθεί στο 1,1%. Ήταν η τέταρτη μηνιαία πτώση τους πέντε τελευταίους μήνες. 

Εξαιρουμένων των τομέων τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα. 

«Ο ΔΤΚ επιβεβαίωσε τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας ήταν μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης στενότητας της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Mike Loewengart του Morgan Stanley Global Investment Office.

Οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον Ιούλιο, αλλά το outlook δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική, οι «ταύροι» επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων να προσφέρουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά. 

«Η αγορά είναι σε θέση να συνεχίσει το ράλι, αλλά καθώς θα δημοσιεύονται τα κέρδη τριμήνου, οι επενδυτές θα παρακολουθούν περισσότερο τις προβλέψεις των εταιρειών παρά τα αποτελέσματα», τόνισε ο Καρντίλο. 

«Προς το παρόν, η κατάσταση φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως εξής Η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια σε μερικές εβδομάδες και οι επενδυτές θα στραφούν στους εταιρικούς ισολογισμούς, καθώς η σεζόν των κερδών ξεκινά», συνέχισε.

Στο ταμπλό, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks σκαρφάλωσε 2,8%, ενώ οι μετοχές της MGM Resorts και της Alphabet εκτινάχθηκαν 5,1% και 4,3% αντίστοιχα.

Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να έχουν υποχωρήσει 6,4% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κέρδισε 2,06% στα 77,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 0,17% υψηλότερα, στα 1.965 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε 10 μονάδες βάσης στο 3,7%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v