Ανέκαμψε στο τέλος η Wall Street

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ανέτρεψε το αρχικό έντονα αρνητικό κλίμα στη Wall και βοήθησε τους Dow και S&P να κλείσουν με κέρδη. Σημαντική πτώση στις ευρωαγορές.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών ανέτρεψε το κλίμα στη Wall Street και βοήθησε τους Dow Jones και S&P να κλείσουν με κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να υφίσταται ισχυρότατες πιέσεις λόγω των ρευστοποιήσεων σε τραπεζικούς τίτλους που προκάλεσε η κατάρρευση της Washington Mutual, αλλά και η καθυστέρηση του Κογκρέσου να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυνε περαιτέρω ο χαμηλότερος των προσδοκιών ρυθμός ανάπτυξης που εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο, μετά την αρνητική αναθεώρηση των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε τελικώς με ρυθμό 2,8% στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης 3,3% που είχε δείξει η πρώτη καταμέτρηση του μεγέθους.

Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση του σχεδίου Paulson για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών από το Κογκρέσο, σύμφωνα με τους Γερουσιαστές των Δημοκρατικών Dodd και Reid, και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου George Bush ότι τελικά το σχέδιο θα εγκριθεί, περιόρισαν σε έναν βαθμό την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και βοήθησαν τους βασικούς δείκτες να ανακάμψουν και να κλείσουν τελικά με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones που ξεκίνησε τη συνεδρίαση έντονα πτωτικά και έφτασε να χάνει περισσότερες από 125 μονάδες, όχι μόνο κατάφερε να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος αλλά έκλεισε και με σημαντικά ημερήσια κέρδη της τάξης του 1,10%, στις 11.143,13 μονάδες, περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 2%.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο S&P 500, ο οποίος αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε στο «κόκκινο» διαμορφώθηκε τελικά 0,34% υψηλότερα, στις 1.213,27 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να μειώνονται στο 3,2%.

Σαφώς βελτιωμένη ήταν στο κλείσιμο και η εικόνα του Nasdaq, ο οποίος έκλεισε μεν πτωτικά αλλά πολύ μακριά από το χαμηλό ημέρας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ολοκλήρωσε στις 2.183,34 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,15%, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφωθεί στο -4%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, παρά τις αρχικές πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου λόγω της Washington Mutual, αρκετοί από αυτούς κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη. Έτσι, άνοδο 5,38% σημείωσε η Freddie Mac, 3,64% η AIG, 4,38% η Citigroup, ενώ η JP Morgan, έκλεισε με κέδη 9,36%.

Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 90% εμφάνισε ο τίτλος της Washington Mutual, ενώ με σημαντικότατες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των National City, Wachovia και Morgan Stanley.

Εκτός τραπεζικού κλάδου, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft, Intel και Cisco.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1%, στα 9,11 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο επίσης 1%, στα 10,11 δολάρια. Αντίθετα, απώλειες 1,06% εμφάνισε το δικαίωμα της 3Ε, στα 23,31 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, λίγο χαμηλότερα κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου για το Light Crude Oil να κλείνουν στα 106,89 δολάρια το βαρέλι, αποκομίζοντας ωστόσο εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4%.

Η κατάρρευση της Washington Mutual και η καθυστέρηση του σχεδίου Paulson για την διάσωση του χρηματοοικονομικού κλάδου στις ΗΠΑ ώθησαν τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης να καταγράψουν σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,09% και έκλεισε στις 5.088,47 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,77% και διαμορφώθηκε στις 6.063,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,50% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.163,38 μονάδες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v