Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall

Η καταδίκη της Goldman Sachs από τη SEC σε συνδυασμό με την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, τερμάτισαν -στην 6η συνεδρίαση- το ανοδικό σερί της Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για τον Dow.

Η καταδίκη της Goldman Sachs από τη SEC σε συνδυασμό με την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, τερμάτισαν -στην 6η συνεδρίαση- το ανοδικό σερί της Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για τον Dow.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ πίεσε χαμηλότερα τη Wall . Οι πιέσεις ωστόσο εντάθηκαν και οι απώλειες διευρύνθηκαν σε επίπεδα μέχρι και άνω του 1%, μετά την καταδικαστική απόφαση της SEC για εξαπάτηση των επενδυτών από τη Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ καταδίκασε την Goldman Sachs και έναν από τους αντιπροέδρους της, τον κ. Fabrice Tourre, ότι εξαπάτησαν τους επενδυτές και απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία, σχετικά με ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν που σχετίζεται με τα subprime στεγαστικά δάνεια.

Η καταδικαστική απόφαση προκάλεσε κύμα πωλήσεων όχι μόνο στους τίτλους του Ομίλου αλλά και στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Βουτιά 13% για τη μετοχή της Goldman Sachs, 5,2% για τη Citigroup και 5,5% για τη Bank of America.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με τους τίτλους του ενεργειακού κλάδου Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,9% και 0,3% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις στην στεγαστική αγορά δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την έντονη πτωτική τάση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Αναλυτικά οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 1,6% τον Μάρτιο και οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών εκτινάχθηκαν 7,5%.

Πτώση 2,7% για το πετρέλαιο, με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 83,23 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 0,9% στα 26,8 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 4,2% στα 3,6 δολάρια. Απώλειες 2,9% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,9 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 11.019,12 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,61% στις 1.192,13 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,37% στις 2.481,26 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,44% στις 5.741 μονάδες, ο DAX 1,76% στις 6.180 μονάδες, ενώ ο CAC 1,92% στις 3.987 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v