Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Φαίνεται ότι μετά την «αψιμαχία» με τους τραπεζίτες, με την οποία ασχολήθηκε πρόσφατα η στήλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια στόματος του ιδίου, δηλαδή σε ανώτατο επίπεδο, καταπιάνεται τώρα με τον -επίσης στρατηγικό για την οικονομία- κλάδο των Telecoms.

Τι είπε απερίφραστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι «το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό», τονίζοντας πως «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

Δεν θα αρέσει ίσως αυτό στην ηγεσία των «53» που έσπευσαν να εκδώσουν προ ημερών «κριτική» ανακοίνωση, με εμφανή στόχο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε πολύ κόσμο απλώς έφεραν στο νου την περίφημη ατάκα του αείμνηστου Άκη Κατσιφάρα, «αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας».

Οι πολυκατοικίες της Αθήνας έχουν βεβαίως πάψει προ πολλού να έχουν θυρωρούς, ωστόσο το νόημα της γνωστής ατάκας παραμένει αναλλοίωτο. Διότι σε όσους δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ, εκείνου που κινείτο μεταξύ του 3% και του 5% στα καλύτερά του, είναι καλώς ή κακώς πρόδηλο ότι πέρα από τις «συνθήκες» (που έπαιξαν κι εκείνες πολύ σημαντικό ρόλο), η αναρρίχηση στην εξουσία και η μετεξέλιξη σε ένα κόμμα ικανό να την ασκήσει, αλλά και να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό της τάξεως του 31%, οφείλεται πρωτίστως στην ηγετική φυσιογνωμία και στην ευρύτερη πολιτική εμβέλεια του αρχηγού του. Του Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τραμπ-Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, θα έχουν να θυμούνται πρωτόγνωρα στιγμιότυπα, που άφησαν άλαλους τους έχοντες παραδοσιακή σχέση με την αμερικανική διπλωματία. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ, για να διασταυρώσετε ότι η διαπίστωση δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο δείχνει να έχει σχεδόν… ξεχάσει την πασίγνωστη πλέον υπόθεση με τους S-400, αλλά προσφέρει συνεχώς «δωράκια» στον Τούρκο ηγεμόνα, όχι μόνο με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους, εντός της Συρίας, αλλά και πλέκοντας το εγκώμιό του.

O «μήνας του μέλιτος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες φαίνεται πως έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό, δίνοντας τη θέση του σε μια σχέση ίσως και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ένα από τα στοιχεία που μάλλον συντείνει στη διαφοροποίηση αυτής της σχέσης, σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω σπουδών και πρότερης απασχόλησης, κατανοεί τα θέματα και είναι σε θέση να έχει προσωπική άποψη.

Προφανώς σε ιδεολογικό επίπεδο, μια κυβέρνηση όπως η τρέχουσα δεν μπορεί να έχει λόγους σύγκρουσης με τις τράπεζες. Γι' αυτό και οι «συγκρούσεις» που φαίνεται να εξελίσσονται εμπρός αλλά και πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας αφορούν καθαρά πρακτικά θέματα, ομολογουμένως σημαντικά.

Ενώ το βίντεο με τη σύγκριση των δηλώσεων Ομπάμα και Τραμπ για την εξάλειψη των δύο ηγετικών φυσιογνωμιών της ισλαμικής τρομοκρατίας, του Μπιν Λάντεν και του Αλ Μπαγκντάντι, κάνει τον γύρο των social media καθιστώντας εύληπτες ακόμη και στον πλέον αδαή τις διαφορές επιπέδου (για όσους δεν το έχουν δει, υπάρχει στο τέλος του κειμένου), οι γεωπολιτικές απειλές στην περιοχή μας εντείνονται.

Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε σχολιάσει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το πλήγμα που επέφερε στη διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του για τον θάνατο του αρχιτρομοκράτη, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν την εικόνα ενός πολιτικού που, αν κάποιος υποστήριζε πριν από 15 χρόνια ότι θα είχε οιαδήποτε πιθανότητα να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τον θεωρούσαμε ή τρελό ή χωρατατζή.

v