Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή επιτροπή για φυσικό αέριο στην Κύπρο προτείνει ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει η επιτροπή να βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και να συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ιδιότητα του παρατηρητή. Εν τω μεταξύ τέλος δόθηκε στον τηλεφωνικό διαχωρισμό της Κύπρου.

Κοινή επιτροπή για φυσικό αέριο στην Κύπρο προτείνει ο Ακιντζί

Τη σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών προτείνει στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης,  ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει όπως η επιτροπή βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ ενώ ο τ/κ ηγέτης προτείνει ακόμη και τη συμμετοχή της ΕΕ υπό την ιδιότητα του παρατηρητή. Σύμφωνα με την πρόταση Ακιντζί η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η πρόταση, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με στόχο να μελετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε χωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα σύμφωνα πάντα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, η πρόταση Ακιντζί έχει κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τουρκοκυπρίους και ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.»

Τέλος στον τηλεφωνικό διαχωρισμό της Κύπρου

Εν τω μεταξύ σε εφαρμογή τέθηκε από προχθές η τηλεφωνική διασύνδεση των ελεύθερων και των κατεχομένων περιοχών στην Κύπρο. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη εφαρμογή ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το οποίο επιτρέπει την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Κυπρίων, είτε αυτοί βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες. Η διασύνδεση της τηλεφωνίας στις δύο πλευρές του νησιού είχε συμφωνηθεί από το 2013, ωστόσο για πολιτικούς αλλά και τεχνικούς λόγους δεν τέθηκε σε εφαρμογή μέχρι προχθές. Πλέον οι κάτοχοι ελληνοκυπριακού αριθμού που βρίσκονται στα κατεχόμενα θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις στις ελεύθερες περιοχές, ενώ τη δυνατότητα αυτή θα την έχουν και οι χρήστες τουρκοκυπριακού αριθμού. 

Εγκαίνια από τους ηγέτες

Την τηλεφωνική σύνδεση εγκαινίασαν οι ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί οι οποίοι συνομίλησαν από κινητό τηλέφωνο με τη  βοήθεια της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η κ. Σπέχαρ παραχώρησε το τηλέφωνό της που είναι συνδεδεμένο με τουρκοκυπριακό παροχέα στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε τηλέφωνο συνδεδεμένο με τουρκοκυπριακό παροχέα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν περί τα τέλη Ιουλίου. Σε μήνυμά του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως μετά τον σπάσιμο του «φραγμού» στην επικοινωνία να καταργηθεί και η γραμμή που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχήθηκε όπως το μέτρο αποτελέσει έμπνευση για περισσότερες λύσεις που θα είναι ωφέλιμες και για τις δύο κοινότητες.

Ικανοποίηση από Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ

Η τηλεφωνική σύνδεση των δύο πλευρών του νησιού έτυχε θερμής υποδοχής από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο είπε πως πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός που θα διευκολύνει την επικοινωνία και θα βοηθήσει τους Κύπριους να έρθουν πιο κοντά. Ευχαριστίες στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την αποφασιστικότητά τους, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων, ανέφερε, προσθέτοντας επίσης ότι είναι ένα συμβολικό μέτρο που επιτρέπει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v