Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Φόβος για domino effect στο λιανεμπόριο λόγω των κυρώσεων

Σήμα κινδύνου για τις εξαγωγές μας δίνει η ρωσο-ουκρανική κρίση. Συναγερμός στα ελληνικά δίκτυα. Μιλούν για ελεγχόμενες απώλειες και μειώνουν παραγγελίες.

Κύπρος: Φόβος για domino effect στο λιανεμπόριο λόγω των κυρώσεων

Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανεμπορίου της Κύπρου και επωφελούνταν μέχρι πρότινος από τις δαπάνες Ρώσων τουριστών στο νησί, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στη ζήτηση.

Πληροφορίες αναφέρουν μειώσεις παραγγελιών, ακόμη και ακυρώσεις από ορισμένες εταιρείες του λιανεμπορίου και λήψη μέτρων από χονδρεμπορικές επιχειρήσεις ενώ κατεβαίνει ο πήχης των προβλέψεων για τις επιδόσεις της τοπικής αγοράς. Παρά το γεγονός ότι δυνητικές απώλειες φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες, το domino effect τροφοδοτεί τη ρευστότητα στο οικονομικό περιβάλλον και δίνει σήμα για περιορισμό των εξαγωγών.

Η ανησυχία επιχειρηματικών φορέων και κυβερνητικών στελεχών της Κύπρου για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από τις επιβληθείσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτυπώνεται στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς τοπικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και εταιρειών δικτύων που μελετούν τρόπους περιορισμού του αναδυόμενου κινδύνου. Εξάλλου, στην Πάφο, την Αγία Νάπα, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, τη Λευκωσία και άλλες πόλεις, επιχειρηματίες με μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα του λιανεμπορίου επένδυαν αυτό τον καιρό σε ανακαινίσεις για να αρχίσουν να υποδέχονται σε λίγες εβδομάδες τουρίστες, κυρίως Βρετανούς και Ρώσους.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης, οι επιχειρηματίες αρχίζουν να προετοιμάζονται για το κακό σενάριο. Για τα ελληνικά δίκτυα που έχουν παρουσία στην περιοχή ενδεχόμενες απώλειες θα είναι περιορισμένες. Ουσιαστικά, για μεγάλα δίκτυα με 50-100 και περισσότερα σημεία πώλησης συνεπάγεται κακή επίδοση για 3-5 καταστήματα.

Σημειώνεται ότι στην τοπική αγορά έχουν παρουσία ισχυροί ελληνικοί όμιλοι, από τον όμιλο Fourlis, με την ΙΚΕΑ και την Intersport, τη Leroy Merlin, την Jumbo, την Public, την Κωτσόβολος, τη Σκλαβενίτης και τον όμιλο Σαράντη, μέχρι τις Funky Buddha, Νάκας, Μikel, Coffee Island, Pizza Fan κ.α. Ακόμη και επιχειρήσεις που δεν διαφοροποιούν τη στρατηγική τους λόγω των συνθηκών αλλά και μικρότερες εταιρείες, με περιορισμένη ευελιξία σε έκτακτες συνθήκες, προβλέπουν ότι θα επηρεαστούν από δυνητική επίπτωση της κρίσης στο κυπριακό ΑΕΠ.

Το αποτύπωμα στην οικονομία

Έλληνες επιχειρηματίες μιλούν για αβεβαιότητα λόγω του άγνωστου εύρους των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και της απρόβλεπτης διάρκειας των παρενεργειών της σε μια ανοιχτή οικονομία, όπως αυτή της Κύπρου, που αναπτυσσόταν με ρυθμό 5,7% το 2021. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να αποτυπωθούν στον κλάδο του τουρισμού, καθώς η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι τουριστικές ροές τροφοδοτούσαν τη ζήτηση στην αγορά του λιανεμπορίου υπαγορεύοντας σχέδια ανάπτυξης μεγάλων ομίλων, ο φόβος για συρρίκνωση των εσόδων είναι έκδηλος.

Εξάλλου, οι κυρώσεις δυσχεραίνουν τα ταξίδια και τις συναλλαγές Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι επιπλέον χάνουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης με την κατάρρευση του τοπικού νομίσματος (30% πτώση στον απόηχο των κυρώσεων).

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εναλλακτικές, αν ληφθεί υπόψη ότι η ρωσική ελίτ διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ρωσίας και ότι το ταξίδι μπορεί να εξυπηρετηθεί με εναλλακτικές διαδρομές λόγω της διακοπής των απευθείας πτήσεων, το βέβαιο είναι ότι θα σημειωθεί πτώση στις επισκέψεις αλλά και στις συναλλαγές Ρώσων τουριστών στο νησί.

Επιπλέον θα μειωθεί το εισόδημα τοπικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες, από τουριστικά γραφεία μέχρι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταστήματα, επιβίωναν χάρη στα έσοδα από Ρώσους τουρίστες. Ας σημειωθεί επίσης ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής για την Κύπρο, με εισαγωγές πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εκτός ΕΕ μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με εισαγωγές που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και την Τουρκία με περίπου 83 εκατ. ευρώ. Στην κατάταξη των προμηθευτών εντός ΕΕ, πρώτη είναι η Ελλάδα με εισαγωγές 1,84 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v