Παπαδήμος: Μόνη κόκκινη γραμμή η σωτηρία

Το χρονοδιάγραμμα για PSI και δανειακή σύμβαση έβαλε ο Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο. Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. «Η δική μου κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας», είπε ο Παπαδήμος.

Παπαδήμος: Μόνη κόκκινη γραμμή η σωτηρία
Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές πέρα από τη σωτηρία της χώρας, σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης το οποίο έχει ως βασικό θέμα το πολυνομοσχέδιο. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε προειδοποιήσει τους κοινωνικούς εταίρους ότι θα πρέπει να υποστούμε μειώσεις εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να μείνουμε στο ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος παρενέβη καταλυτικά, ζητώντας να μην μπλοκάρονται νομοθετήματα, λόγω διαφωνιών των κομμάτων σε δευτερεύουσας σημασίας άρθρα, όταν ο Σταύρος Δήμας ζήτησε να διατυπωθούν καλύτερα, σημεία από το νομοθέτημα για την απελευθέρωση των φορτηγών.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε στήριξη από τα τρια κόμματα στο πολυνομοσχέδιο.

Αναλυτικά η εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου έχει ως εξής:

- Είναι το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2012 και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, και κυρίως να ευχηθώ καλή χρονιά για την πατρίδα μας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να εργαστούμε πολύ σκληρά και αποτελεσματικά ώστε να καταστήσουμε το 2012 έτος εξόδου της χώρας μας από αυτήν τη δεινή οικονομική κρίση, τη χειρότερη ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.

- Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

- Όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Εάν οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας. Από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

- Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν.

Όπως ξέρετε, στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Επομένως από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης.

- Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν.

- Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας, δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού. Αφορούν επίσης και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

- Είχα την ευκαιρία χθες να τονίσω στους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή. Και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές.

- Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει.

- Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος.

- Ακούω από διάφορες πλευρές για «κόκκινες γραμμές». Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Για το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία έχει ως εξής:

• Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

• Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

• Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία ποσά.

• Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.

• Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.

• Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.

• Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου επείγοντος πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το οριζόντιο επείγον πολυνομοσχέδιο συγκροτούν ένα σύνολο με κοινό παρονομαστή την κάλυψη υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην διαπραγμάτευση, γιατί εφόσον εμφανίζουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, μειώνουμε την πιθανότητα να ασκηθούν πιέσεις στα ζητήματα των δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και όλα τα άλλα υπουργεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος «Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή. Τώρα είναι η στιγμή. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη».

Την Τρίτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την Κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που την στηρίζουν. Δεν θα ήταν, όπως τόνισε, σωστό να υποστηριχθεί μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να στηριχθεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και όχι μόνο από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση στη Βουλή.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Στις φορολογικές ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 60 μήνες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον δανεισμό των ΟΤΑ.

Στις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής για τη φερεγγυότητα του επενδυτή ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Το ποσοστό μειώνεται από 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης αναδρομικά, προκειμένου να συμπεριλάβει και τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αλλά εκκρεμούν προς υλοποίηση ή αξιολόγηση.

Τέλος ρυθμίζεται η απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών αλλά και αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων και των συμβολαιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v