Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση: Πράκτορες στην κλίνη του Προκρούστη

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ασφαλιστικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα. Η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής, το ψαλίδι στις προμήθειες και οι πωλήσεις μέσω internet.

Ασφάλιση: Πράκτορες στην κλίνη του Προκρούστη
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, δεν αναμένεται να... πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι αρκετά ασφαλιστικά πρακτορεία, ούτε μικρά, ούτε ακόμη και πολύ μεγάλα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη φημολογία, από το προσεχές φθινόπωρο και μετά, κάποιοι από τους σημαντικούς «παίκτες» του χώρου θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν αρκετά μεγάλα ασφαλιστικά πρακτορεία (τα οποία προστέθηκαν στα προϋπάρχοντα) εξαιτίας:

α) Του κλεισίματος κάποιων μεγάλων εταιρειών -όπως για παράδειγμα του ομίλου Ασπίς- και της «απελευθέρωσης» χιλιάδων ασφαλιστών που επιχείρησαν να παραμείνουν στον ευρύτερο χώρο.

β) Της πολιτικής πολλών ασφαλιστικών να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος και έτσι να μειώσουν τον αριθμό των αποκλειστικών τους πωλητών (agency).

γ) Των αποχωρήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία επέλεξαν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αυτόνομα εγχειρήματα.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ασφαλιστικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα είναι:

• Η επιμονή της Τραπέζης της Ελλάδος στην όσο το δυνατόν ταχύτερη απόδοση των ασφαλίστρων από τα πρακτορεία στις ασφαλιστικές, με αποτέλεσμα τα πρακτορεία να στερηθούν μια πολύ σημαντική πηγή ρευστότητας που διέθεταν στο παρελθόν.

• Η συνεχής υποχώρηση της ασφαλιστικής παραγωγής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (ελαφρά διψήφιο ποσοστό το πρώτο φετινό τετράμηνο).

• Η στροφή των εταιρειών προς τις πωλήσεις μέσω του Internet και μέσω του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων.

• Η μείωση των τιμών που παρατηρείται σε πολλές κατηγορίες ασφαλιστικών εργασιών.

• Το ψαλίδι στις προμήθειες των πρακτόρων που αποφάσισαν πολλές ασφαλιστικές, με στόχο να περιορίσουν το δικό τους λειτουργικό κόστος.

Πέραν αυτού, όμως, συνεχίζεται η φημολογία που θέλει η Τράπεζα της Ελλάδος να εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητα μερικών εταιρειών του ασφαλιστικού χώρου. Η εδώ και τόσα χρόνια συνεχής ύπαρξη φημών έχει εξοργίσει τους παράγοντες της αγοράς, καθώς έτσι πλήττονται όλες οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σύμφωνα πάντως με την τρέχουσα φημολογία, υπό εξέταση βρίσκονται μόλις τρεις εταιρείες στις οποίες μάλιστα λέγεται ότι έχει δοθεί και περιθώριο χρόνου για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το πιθανό οπλοστάσιο των εταιρειών αυτών περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και εκχωρήσεις μέρους του ασφαλιστικού τους χαρτοφυλακίου σε άλλες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v