Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φουντώνουν οι προσδοκίες για turn around stories

Ολοένα και περισσότερες εισηγμένες προβλέπουν επιστροφή στα κέρδη μέσα στη διετία 2014-2015 μετά και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που μπορούν να... βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό.

ΧΑ: Φουντώνουν οι προσδοκίες για turn around stories

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική για μερική ανάκαμψη της ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν τονώσει το ηθικό αρκετών επιχειρήσεων, οι οποίες προβλέπουν πως από φέτος -ή έστω από του χρόνου- θα επιστρέψουν σε κερδοφόρο πορεία.

Η αρχή βέβαια αυτού του φαινομένου είχε ξεκινήσει από πέρυσι, όταν αρκετές εισηγμένες (π.χ. ΕΛΤΡΑΚ, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Ευρωσύμβουλοι) είχαν καταφέρει να επιστρέψουν σε θετικό αποτέλεσμα, άλλες λόγω της υλοποίησης προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα και άλλες λόγω της εύρεσης νέων πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στη διετία 2014-2015, για μια σειρά λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά, η οποία βασίζεται κυρίως στην ανοδική πορεία του τουρισμού, στη βελτίωση της κατάστασης στη διεθνή ναυτιλία, στην επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων και στις προσδοκίες για αυξημένες εισροές κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ τουλάχιστον έως και το 2016.

• Οι έμμεσες επιδράσεις των παραπάνω εξελίξεων σε μια ευρεία σειρά άλλων κλάδων, όπως η μεταλλουργία, η τσιμεντοβιομηχανία, οι μεταφορές, η πληροφορική, τα πετρελαιοειδή και το εμπόριο. Για παράδειγμα, ο CEO της ΕΛΑΣΤΡΟΝ Αθανάσιος Καλπίνης, αφού επισήμανε την τραγική κατάσταση στον κλάδο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα, προέβλεψε μια κάποια βελτίωση το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μια ακόμη καλύτερη κατάσταση μέσα στο 2015, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο των επενδύσεων (κυρίως μεγάλοι οδικοί άξονες).

• Τα οφέλη στα αποτελέσματα των εταιρειών από πιθανή υποχώρηση στα επιτόκια χορηγήσεων ή από ψαλίδισμα στο κόστος των καυσίμων.

• Το σταδιακό ξεκαθάρισμα της αγοράς, με την αποχώρηση των αδύναμων επιχειρηματικών κρίκων -ή έστω την αναγκαστική συρρίκνωση των εργασιών τους εξαιτίας ελλιπούς ρευστότητας- και την ανάληψη του χαμένου τζίρου τους από τις ισχυρότερες εταιρείες κάθε κλάδου, οι οποίες με τον τρόπο αυτόν ανεβάζουν τις πωλήσεις τους.

• Οι αναμενόμενες μικρότερες απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού, κυρίως για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Επιστροφή στα κέρδη από τη φετινή χρονιά αναμένει η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΪΛ μετά από διετή περίοδο ζημιών, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας Χαράλαμπος Κυνηγός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διανομής μερίσματος. Το +9% στον όγκο των πωλήσεων το πρώτο μισό του έτους, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αυξημένο τουρισμό και τις πρόσθετες εργασίες που σχετίζονται με την τροφοδοσία καυσίμων στους υπό κατασκευή οδικούς άξονες, είναι ο κυριότερος λόγος αισιοδοξίας της διοίκησης.

Θετικό προ φόρων αποτέλεσμα έχει προβλέψει και για την τρέχουσα χρήση (λήγει στις 30 Ιουνίου 2014) της CPI ο πρόεδρος της εισηγμένης Χρήστος Παπαθάνος, μετά από έναν συνδυασμό περικοπών δαπανών, περιορισμού τραπεζικού δανεισμού και έμφασης των πωλήσεων σε προϊόντα-υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα (αποτελέσματα εννεαμήνου) επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της εταιρείας.

Πολύ πιθανό επίσης είναι το ενδεχόμενο επιστροφής στα κέρδη και της Νάκας (κλείνει τη λογιστική χρήση στις 30/6/2014) μετά το κερδοφόρο αποτέλεσμα που σημείωσε το εννεάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (+543 έναντι -139 χιλ. ευρώ).

Το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία για την Ηλεκτρονική, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Γιάννη Στρούτση στην πρόσφατη γενική συνέλευση της γνωστής εμπορικής αλυσίδας. Η αισιοδοξία του management οφείλεται στις πολιτικές περικοπής δαπανών και στο γεγονός ότι η ζήτηση στον κλάδο έχει τουλάχιστον σταθεροποιηθεί, με εξαίρεση τις εποχικές συσκευές (κλιματιστικά).

Την επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία από το 2015 προέβλεψε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής Pierre Deleplanque, κυρίως λόγω του ότι μετά από ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια η εισηγμένη έχει πλέον προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εγχώριας ζήτησης. Για φέτος πάντως, ο κ. Deleplanque αναμένει σταθεροποίηση της ζήτησης τσιμέντου στην Ελλάδα (λόγω της κατασκευής οδικών αξόνων και κάποιων άλλων έργων) ή και άνοδο που θα μπορούσε να φτάσει έως 10% σε σχέση με τα πολύ χαμηλά περυσινά επίπεδα.

Αν και η Byte Computers δεν έχει προχωρήσει σε προβλέψεις των οικονομικών της επιδόσεων, το ενδεχόμενο επιστροφής στην κερδοφορία φαντάζει αρκετά πιθανό, καθώς το πρώτο τρίμηνο σημείωσε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα (+352 χιλ. έναντι -162 χιλ. ευρώ) και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Εισηγμένες: Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2014-2013

Αρνητικά αποτελέσματα που γύρισαν σε κέρδη

 

Κέρδη  προ φόρων

Εταιρεία

2014

2013

ΛΑΝΑΚΑΜ

42

-45

Αττικές Εκδόσεις

67

-468

Πετρόπουλος

5

-233

ΕΛΓΕΚΑ

95

-2.044

Lamda Development

1.660

-5.476

Παπουτσάνης

96

-63

Byte Computers

352

-162

ΕΛΤΡΑΚ

448

-278

Αφοί Κορδέλλου

53

-373

Euromedica

282

-1.004

Axon Holdings

2.209

-1.899

ΣΑΟΣ

312

-242

Kleemann

141

-541

ΕΛΙΧΘ

73

-153

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

1.352

-18.275

Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v