Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WEF: Πού «κολλάει» η ελληνική ανταγωνιστικότητα

Στην 81η από την 91η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Ελλάδα, σε όρους ανταγωνιστικότητας. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η περαιτέρω βελτίωση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τι έκαναν οι άλλες χώρες.

WEF: Πού «κολλάει» η ελληνική ανταγωνιστικότητα

Προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την υγεία των τραπεζών, αλλά και δομικά χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και οι ελλιπείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη "φρενάρουν" την ελληνική ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). 

Η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 10 θέσεων στη σχετική λίστα, αν και παραμένει χαμηλά καθώς κατατάσσεται στην 81η θέση από την 91η στην περυσινή έκθεση. 

Όπως σημειώνει και το WEF, μετά την ανάκαμψη που ξεκίνησε πέρυσι, η Ελλάδα ανεβαίνει 10 θέσεις, στην 81η θέση της λίστας ανταγωνιστικότητας.

Οι βελτιώσεις στη λειτουργία της αγοράς αγαθών (όπου βρίσκεται στην 85η θέση της σχετικής λίστας), τα βελτιωμένα επίπεδα ανταγωνισμού (71η θέση) και η πιο ευέλικτη αγορά εργασίας (αν και παραμένει σχετικά άκαμπτη, με την Ελλάδα στην 117η θέση της σχετικής λίστας), σε συνδυασμό με την καλύτερη μακροοικονομική επίδοση και την ισχυρή μείωση στο έλλειμμα προϋπολογισμού οδηγούν στη βελτίωση της θέσης της χώρας, παρά τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους.

Όλα τα ανωτέρω υποδεικνύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Ωστόσο, σημειώνει το Φόρουμ, παρά τις καλύτερες επιδόσεις, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να συνεχίσει να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της.

Ειδικότερα, η λειτουργία των θεσμών παραμένει ισχνή ενώ εμφανίζει χαμηλή βαθμολόγηση για την κυβερνητική αποδοτικότητα (129η στον κόσμο). Επίσης, οι ελληνικές αγορές (στην 130η θέση) δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τη πρόσφατη κρίση, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο ισχυρό είναι το τραπεζικό σύστημα (141η η χώρα).

Επιπλέον, για να υποστηριχθούν οι πιο δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία ώστε να επιτευχθεί η στροφή σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την δυνατότητά της να παράγει καινοτομία (109η στον κόσμο). Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει βελτιώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος (111η θέση) καθώς και υψηλότερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που παράγουν γνώση, όπως η έρευνα και ανάπτυξη (research and development), τομέας στον οποίο η χώρα κατατάσσεται 114η στον κόσμο.

Οι πιο προβληματικοί τομείς 

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (136η θέση) παραμένει ο πιο προβληματικός τομέας για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 22,4% των συνολικών απαντήσεων σε σχετική δημοσκόπηση του WEF. 

Δεύτερος σε σημασία προβληματικός τομέας για τις επιχειρήσεις είναι η μη αποδοτική κυβερνητική γραφειοκρατία (19,8%), ενώ ακολουθούν, η φορολογική νομοθεσία (16,4%), η αστάθεια πολιτικής (14,2%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,4%), η διαφθορά (4,1%) και η "σφιχτή" εργατική νομοθεσία (4,1%).    

Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά πάντως, παράγοντες όπως οι ανεπαρκείς πόροι για καινοτομία (2,6%), η ανεπάρκεια των υποδομών (2,4%), η κυβερνητική αστάθεια (2,3%) και το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. 

Οι επιδόσεις των άλλων χωρών

Την πρώτη θέση στην κατάταξη του WEF παίρνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ξεχώρισαν όσον αφορά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. 

Οι ΗΠΑ ήρθαν στην τρίτη θέση παγκοσμίως, λόγω των καινοτόμων επιχειρήσεων και των ισχυρών ιδρυμάτων. Από την περυσινή κατάταξη οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τη Φινλανδία καθώς και τη Γερμανία οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. 

Η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες όπως προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη. Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία κλείνουν τον κατάλογο των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.

Η Ρωσία ανέβηκε από την 64 στην 53 θέση αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξ αιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v