Το tax credit, η απόφαση της ΕΒΑ και ο πολιτικός κίνδυνος

Γιατί προκαλεί ανησυχίες η πολιτική διάσταση στην ενίσχυση των τραπεζών του Νότου μέσω του αναβαλλόμενου φόρου. Ιδιαίτερα κρίσιμη η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για το αν προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια η μετατροπή σε απαίτηση.

Το tax credit, η απόφαση της ΕΒΑ και ο πολιτικός κίνδυνος

Μέσα στις προσεχείς ημέρες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για το αν η φορολογική απαίτηση (tax credit) των εγχώριων τραπεζών έναντι του Δημοσίου είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανόνες.

Η διάταξη που ψήφισε η Βουλή δημοσιεύτηκε προχθές στο Φύλλο της Εφημερίδας Κυβέρνησης και βρίσκεται πλέον και τυπικά στα χέρια της EBA.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακολούθησε την πεπατημένη άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) θεωρητικά πρόκειται για τυπική απόφαση.

Στην πράξη, όμως, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι.

Αφενός διότι η ελληνική ρύθμιση περιέχει στοιχεία ή οδηγεί σε αποτελέσματα που ξεπερνούν τις αντίστοιχες των άλλων χωρών του Νότου, αφετέρου επειδή το ζήτημα αρχίζει να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις.

H EBA καλείται να αποφασίσει αν με βάση τη διάταξη που ψήφισε η ελληνική βουλή η φορολογική απαίτηση από ζημιές του PSI και πιστωτικού κινδύνου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων) είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανόνες, ώστε να προσμετρηθεί στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και με το αυστηρότερο καθεστώς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Το αμέσως καλύτερο σενάριο από την αποδοχή είναι, όπως ακούμε, να ζητηθούν κάποιες τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις στη διάταξη που πέρασε η βουλή. Παρότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, πρόκειται για θέμα που μπορεί να επιλυθεί εύκολα.

Το κακό σενάριο θα ήταν η EBA να εκδώσει νέες προδιαγραφές, βάσει των οποίων η φορολογική απαίτηση προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών με τη Βασιλεία ΙΙΙ, θέτοντας νέες προδιαγραφές ή και όρια.

Πρόκειται για μικρό κίνδυνο που έχει, όμως, αρχίσει να γίνεται ορατός από τη στιγμή που το ζήτημα περνάει από τεχνοκρατική σε πολιτική βάση.

Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα σε διεθνώς έγκυρα μέσα για το πώς η ΕΚΤ και η EBA διευκολύνουν με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τις τράπεζες (του Νότου) να διέλθουν τη δοκιμασία του stress test, τονώνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Αυτό που δεν θα ήθελε με τίποτε αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι η υπόθεση του tax credit να τεθεί στην παραπάνω βάση.

Αφενός διότι η συμβολή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών φθάνει έως και το 30%. Αφετέρου γιατί από την έκβαση του stress test εξαρτάται η ομαλή κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v