Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τελευταία χαρτιά πέφτουν στο τραπέζι

Σκληρά διλήμματα επί τάπητος με στόχο την τρίτη ψηφοφορία. Την «έκπληξη» κυνηγά το Μαξίμου, αλλά ετοιμάζεται και για κάλπες. Στην προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Με το βλέμμα στα εσωκομματικά το ΠΑΣΟΚ. Παρέμβαση Σαμαρά μέσω ΝΕΡΙΤ.

Τα τελευταία χαρτιά πέφτουν στο τραπέζι

Αντίστροφα έχουν αρχίζει να μετρούν οι ώρες μέχρι την καθοριστική ψηφοφορία της Δευτέρας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνουν τις τελευταίες τους κινήσεις που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους βουλευτές, να προβούν σε δημόσιες παρεμβάσεις εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να πράξει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ σήμερα στις 18:30 ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του στην Αυγή, σημειώνει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις μετά τις εκλογές, στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.  

Οι κινήσεις αυτές γίνονται προφανώς και υπό το πρίσμα των πιθανών πρόωρων εκλογών ίσως στις 25 Ιανουαρίου, εφόσον δεν συγκεντρωθούν τελικά -κάτι που είναι και το πιο πιθανό- οι 180 βουλευτές που απαιτούνται.

Με αυτό το δεδομένο, τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σκληρά και θα αποτυπώσουν, ανάμεσα στα άλλα, και την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν την πιθανή προεκλογική κούρσα τα κόμματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ωστόσο δεν παύει να ελπίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Η ευθύνη πλέον, λένε, περνά αποκλειστικά και μόνο στον κάθε βουλευτή, ο οποίος, υποστηρίζουν, «θα αναλάβει ακέραιο το βάρος της επιλογής του και θα κληθεί να εξηγήσει στους πολίτες τη στάση του».

Αυτό που έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, το έκανε την περασμένη Κυριακή με την συναινετική πρότασή του για εκλογή Προέδρου και επίσπευση του χρόνου εκλογών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κάποια αντίστοιχης δυναμικής πρωτοβουλία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που μάλλον θα έχει νέο τετ α τετ με τον κ. Βενιζέλο, αναμένεται στη συνέντευξή του να απευθύνει νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές σήμερα, παρουσιάζοντάς τους σε δραματικούς τόνους το διακύβευμα της μεθαυριανής ψηφοφορίας. Την ανάγκη δηλαδή για πολιτική σταθερότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ιδίως στον πολύπαθο τομέα της οικονομίας. «Πάνω από κόμματα υπάρχει η πατρίδα», είναι η γραμμή στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, που θα θελήσει να αφήσει στην άκρη τα κόμματα, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή της κρίσης για τον κάθε αιρετό του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, θα επικαλεστεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, ενώ θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση και δη στην αξιωματική, προσωποποιώντας τις ευθύνες που θα προκύψουν εάν τελικά δεν αποφευχθούν οι κάλπες.

Αστήριχτη κινδυνολογία

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επίσης θα επιδιώξει, με παρέμβαση στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να παρέμβει στοχεύοντας κι αυτός στους βουλευτές, ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας. Θα τονίσει την αναγκαιότητα των άμεσων εκλογών και του τέλους της εφαρμοζόμενης σημερινής πολιτικής, εγκαλώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό για αστήριχτη κινδυνολογία και επιχειρώντας να αποδομήσει τη ρητορική του.

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν βέβαιοι ότι 180 βουλευτές δεν πρόκειται να εξευρεθούν, παρά μόνο 3-4 επιπλέον από την προηγούμενη ψηφοφορία (168 βουλευτές). Μάλιστα, φέρονται να ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος για την επόμενη μέρα, αλλά και τα διαφημιστικά σποτ που θα βγουν, τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις για προσφυγή στις κάλπες.

Προς οριστική διάσπαση

Διπλός είναι ο πονοκέφαλος που έχει να αντιμετωπίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από τη μία η προεδρική εκλογή και από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα που αυτός φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώνει ακόμα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αρκετά είναι τα πράσινα στελέχη που απευθύνουν έκκληση στον πρώην πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής του, με συνεργάτες αυτού πάντως να υποστηρίζουν πως όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την οριστική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε «αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό». Ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα να προβεί επίσης σε μια δημόσια παρέμβαση με φόντο τη ψηφοφορία της Δευτέρας, ωστόσο και το περιβάλλον του εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Ονόματα και στρατηγική

Τρεις είναι οι δεξαμενές από τις οποίες ελπίζει να αντλήσει τους δώδεκα βουλευτές που χρειάζονται η κυβέρνηση. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, από τη ΔΗΜΑΡ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από την πρώτη κατηγορία, ελπίδες φέρονται να υπάρχουν για τους Νίκη Φούντα, Βασίλη Καπερνάρο και Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ αρνητικοί δείχνουν -τουλάχιστον προς ώρας- οι Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης.

Από τη ΔΗΜΑΡ εντονότερα ακούγονται τα ονόματα των Θωμά Ψύρρα και Νίκου Τσούκαλη, ενώ από τους ΑΝΕΛ της Μαρίας Κόλλια και του Μαρίνου Ουζουνίδη, χωρίς πάντως η εικόνα σε καμία περίπτωση να είναι ξεκάθαρη. Και φυσικά οι παραπάνω βουλευτές δεν επαρκούν για τη συμπλήρωση των 180, γι' αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιχείρηση αποδόμησης εξαρχής της επικείμενης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, κλείνοντας έτσι το μάτι σε βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου. «Ποια μπορεί να είναι η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή δύναμη όπως λέει ο κ. Κουβέλης -και το πιστεύουμε όλοι πως είναι η ΔΗΜΑΡ- και στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ευρωπαϊκή δύναμη, και λέει ότι θα βαράει νταούλια, κλαρίνα, ζουρνάδες, λύρες, κ.λπ. και θα χορεύουν οι αγορές, οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι;», διερωτήθηκε σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δίνοντας το στίγμα της ακολουθούμενης τακτικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v