Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg:Στερεύουν τα collateral στις ελληνικές τράπεζες

Το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο σημείο εξάντλησης της έκτακτης ρευστότητας από τον ELA. Ποιες δυνατότητες έχουν να αυξήσουν τα collateral και τι αναμένεται να πράξει η ΕΚΤ.

Bloomberg:Στερεύουν τα collateral στις ελληνικές τράπεζες

Όλο και λιγότερες είναι οι εγγυήσεις που μπορούν πια να δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να μείνουν ζωντανές, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg. Καθώς οι καταθέσεις φεύγουν διαρκώς από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες είναι εξαρτημένες όλο και περισσότερο από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση αυτή η βοήθεια θα εξαντληθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, εξωθώντας έτσι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε χρεοκοπία.

«Το σημείο όπου θα στερέψουν τα collateral πιθανόν να είναι κοντά», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase Bank, Malcolm Barr και David Mackie, σε ένα σημείωμα σε πελάτες της τράπεζας στις 15 Μαΐου: «Πιέσεις στη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης, πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και πιέσεις στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα: όλες αυτές οι πιέσεις μαζί συγκλίνουν στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνει το δημοσίευμα, χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος είπε στις 14 Μαΐου ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με καμία από τις κεντρικές απαιτήσεις τους. Ενώ όμως οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η ΕKT θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση με το να αυξήσει την έκπτωση στα collateral τα οποία δέχεται ως εγγύηση με αντάλλαγμα ρευστότητα από τον ΕLA. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αναπόφευκτα μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων, αναγκάζοντας έτσι τον Α. Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας με τους δανειστές ή επιβολής ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

«Είμαστε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού», είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου το Σάββατο. «Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε. Τα αριθμητικά στοιχεία έχουν ως εξής: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής χρειαστεί περί τα 80 δισ. ευρώ από τον ELA. Οι τράπεζες έχουν αρκετά collateral, ώστε αυτή η βοήθεια να φτάσει μέχρι τα 95 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπάρχοντες όρους της ΕΚΤ, όπως είπε γνώστης του θέματος στο Bloomberg.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι τράπεζες μπορούν, αυξάνοντας τα χρήματα από τον ELA κατά 2 δισ. κάθε εβδομάδα, να αντλήσουν ρευστότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όμως εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το haircut στα ελληνικά collateral σε επίπεδα μεγαλύτερα από πέρσι, τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας. Κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί για οποιοδήποτε λόγο: είτε επειδή θα κατέρρεαν οι συνομιλίες με τους δανειστές είτε επειδή η Ελλάδα θα έχανε κάποια πληρωμή στα δάνειά της. Ακομα όμως και η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για κούρεμα στις ελληνικές εγγυήσεις».

Στην περίπτωση αυτή, ο ELA θα μειωνόταν στα 88 δισ. και οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν περίπου τέσσερεις ακόμα εβδομάδες, χρόνος τόσο λίγος που ίσως θα έπρεπε να επιβάλει όρια αναλήψεων από τα ATM, ώστε να διατηρηθούν κάποια αποθέματα ασφαλείας.

«Από την κρίση του 2008», η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για να ελέγξει τη ροή χρήματος και τις τράπεζες», δηλώνει ο Αντρέας Κούτρας, αναλυτής τις In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Έτσι, η κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερο να επιλυθεί από εργαλεία της ΕΚΤ», παρά με κάποιον πολιτικό τρόπο. 

Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ είναι στις 20 Μαΐου. Μέχρι στιγμής πάντως, οι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα δεν εκπέμπουν σημάδια πανικού. Το ελληνικό δεκαετές ήταν στο 10,76% στις 15 Μαΐου, κάτω από τα υψηλά του 13,64% που σημείωσε στις 21 Απριλίου. Ακόμα, το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα από δική του πρωτοβουλία. Η ΕΚΤ δεν θα λάβει κάποια απόφαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδίωξη της χώρας από το κοινό νόμισμα, αν οι διαπραγματεύσεις παρουσιάσουν πρόοδο.

Πέρα από αυτό, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα επεξεργάζονται μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος τρόπους για να μετατρέψουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε collateral για την ΕΚΤ, όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του ζητήματος.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν και κάποιες κρατικές εγγυήσεις, θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, εφόσον το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις παραταθεί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η απόφαση της ΕΚΤ για το τι θα αποδεχτεί ως εγγύηση επαφίεται στην κρίση της και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ποσότητα των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται.

Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα γίνει στις 3 Ιουνίου, δύο μέρες πριν από την επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Για τη χρεοκοπία πολλοί έχουν προειδοποιήσει χωρίς να γίνει πραγματικότητα στο παρελθόν», είπε στο Bloomberg ο κ. Κούτρας. «Όμως, όπως έγραψε κάποτε ο Χεμινγουέι, πώς τελικά χρεοκόπησες; Με δύο τρόπους: σταδιακά και μετά... ξαφνικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v