Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογία: Πού τα «σπάνε» Ελλάδα και δανειστές

Τουλάχιστον δυο δισ. ευρώ χωρίζουν τις δυο πλευρές στα φορολογικά. Πού εντοπίζονται οι διαφορές στο ΦΠΑ. Τι ζητούν οι θεσμοί για την έκτακτη εισφορά στα φυσικά πρόσωπα. Οι επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. Ποιες αλλαγές αφορούν τους αγρότες.

Φορολογία: Πού τα «σπάνε» Ελλάδα και δανειστές
Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ προσεγγίζουν οι διαφορές που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς στο πεδίο των φόρων, μόνο μέσα από δύο παρεμβάσεις στις οποίες οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Η απόρριψη της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για καθιέρωση έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αποτιμάται στα 1,450 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 440 εκατ. ευρώ διαφοράς προκύπτουν από την απαίτηση των θεσμών οι αλλαγές στον ΦΠΑ να αποδώσουν συνολικά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έναντι 0,74% που αποδίδει η ελληνική πρόταση.

Το μέτρο της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις απορρίφθηκε ως έντονα υφεσιακό ενώ στο μέτωπο των συντελεστών του ΦΠΑ , παρ' ότι υπάρχει συμφωνία για τρεις συντελεστές 6% ,13% και 23% υπάρχουν επιμέρους ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Οι θεσμοί ζητούν μετάταξη του κλάδου της εστίασης από το 13% σήμερα στο 23% ενώ έχουν διαφορετική προσέγγιση ως προς τα τρόφιμα τα οποία θα παραμείνουν στον συντελεστή 13%.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει στο 13% να παραμείνουν "βασικά και φρέσκα" τρόφιμα, οι θεσμοί θεωρούν ότι στο 13% πρέπει να διατηρηθούν μόνο τα φρέσκα τρόφιμα και όσα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Έτσι οι αυξήσεις διογκώνονται δραστικά επηρεάζοντας πέραν των συσκευασμένων επεξεργασμένων τροφίμων - μεταξύ των οποίων και τα μακαρόνια τα οποία ανέδειξε με τις δηλώσεις του ο Ν. Φίλης- προϊόντα όπως το γάλα μακράς διαρκείας ή τα τυριά.

Επιπρόσθετα οι θεσμοί ζητούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ να έχουν άμεση εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και απορρίπτουν το ενδεχόμενο να χορηγηθούν φοροαπαλλαγές στους μόνιμους κατοίκους μικρών νησιών μετά την συμφωνημένη, όπως όλα δείχνουν κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, απορρίπτεται επίσης η αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29% που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και ζητείται ο συντελεστής να χαμηλώσει (αυξανόμενος) στο 28% από το 2016 παράλληλα με την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 100%.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ζητείται αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 2016 με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς (μονιμοποίηση) σε νέα φορολογική κλίμακα πιο προοδευτική (ως προς τους συντελεστές και τα κλιμάκια).

Μεγάλο "κόλλημα" φαίνεται να έχουν οι θεσμοί και με τη φορολόγηση των αγροτών. Δεν τους αρκεί η υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς την απόσυρση των διατάξεων για ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών επιχορηγήσεων και αποζημιώσεων αλλά θέλουν συντελεστή 26% αντι για 13% στα κέρδη των αγροτών.

Διαφορές υπάρχουν και σε μια σειρά από "μικρότερα" θέματα. Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το ντίζελ των αγροτών έως την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v