Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για απευθείας παρακράτηση από τις τράπεζες

Προβλέφθηκε ήδη ειδικός κωδικός στο νέο έντυπο δήλωσης του φόρου. Πώς θα τρέξει το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να αποδίδονται άμεσα στην Εφορία τα ποσά που αναλογούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ή πλαστικό χρήμα.

ΦΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για απευθείας παρακράτηση από τις τράπεζες

Ο κωδικός 404 ο οποίος προστέθηκε -μεταξύ άλλων- στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ κρύβει ένα μυστικό. Αποτελεί τον προάγγελο της εφαρμογής του μέτρου της απευθείας παρακράτησης του ΦΠΑ από τις τράπεζες σε κάθε συναλλαγή η οποία διενεργείται με τραπεζική διαμεσολάβηση, με πλαστικό χρήμα ή επιταγές.

Παρ' ότι τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος (σύνδεση με το αφορολόγητο, επιστροφή φόρου ή ότι άλλο αποφασιστεί) θα αποτελέσουν αντικείμενο το οποίο θα απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση, οι διατάξεις νόμου οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί δίνουν τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος.

Έτσι, σε εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου αναφορικά με τις αλλαγές στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, αναφέρεται ότι στη δήλωση «προστέθηκε ο κωδικός «404» «Φόρος που έχει δεσμευθεί μέσω τραπεζών» στον οποίο θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στη φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4334/2015».

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι άλλος από την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων που ψήφισε η Βουλή στις 16 Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται ότι «το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο, εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής».

Ανατρέχοντας στο άρθρο 20 του νόμου 3842/2010, διαπιστώνει κανείς ότι σε αρχική φάση τουλάχιστον σχεδιάζεται η απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες για τις συναλλαγές στις οποίες υπάρχει και σήμερα η υποχρέωση να γίνονται με άλλα μέσα πλην χρήματος σε φυσική μορφή.

Από το 2010, ισχύει ο περιορισμός πληρωμών μέσω τραπεζικών επιταγών, με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων, με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για κάθε συναλλαγή χονδρικής άνω των 3.000 ευρώ και κάθε συναλλαγή λιανικής άνω των 1.500 ευρώ (άσχετα αν στην πράξη τα όρια δεν τηρούνται).

Στις προθέσεις της ΓΓΔΕ, είναι πλέον να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο παρακράτησης του ΦΠΑ στην πηγή, για συναλλαγές οι οποίες περνούν μέσα από το δίκτυο των τραπεζών. Γι' αυτό άλλωστε, προβλέφθηκε στη νέα δήλωση ΦΠΑ και ειδικός κωδικός καταχώρησης του ποσού ΦΠΑ το οποίο παρακρατήθηκε απευθείας από την τράπεζα.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «ο τρόπος συμπλήρωσης του κωδικού θα οριστεί μετά την έκδοση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής».

 

***Το έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v