Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια νησιά χάνουν τώρα την έκπτωση ΦΠΑ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα τεθεί σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου το νέο καθεστώς. Με ποια κριτήρια αποφασίζεται ποια νησιά θα χάσουν την έκπτωση 30% στον φόρο. Ερχονται άλλα δύο κύματα μέχρι την πλήρη κατάργησή της το 2017.

Ποια νησιά χάνουν τώρα την έκπτωση ΦΠΑ

Ο μήνας έχει 25. Σε πέντε ημέρες, όπως ορίζει το Μνημόνιο, θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου. Οι νησιώτες δεν ξέρουν ακόμα τίποτα. Το μυστήριο πάντως θα λυθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιγράφονται τα νησιά από τα οποία θα αρχίσει να χτυπά η καμπάνα του ΦΠΑ.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη Τσακαλώτου-Χουλιαράκη-Αλεξιάδη-Σαββαΐδου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε η άποψη πως είναι καλύτερο να εκδοθεί ΠΝΠ παρά υπουργική απόφαση, όπως ορίζει ο νόμος.

Επικρατέστερο δε σενάριο, καθώς δεν έχει κλειδώσει ακόμα η λίστα, είναι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ να ξεκινήσει από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Σύρο, Τήνο και ενδεχομένως Άνδρο. Τα μεγάλα δηλαδή νησιά των Κυκλάδων, τα οποία και τουρισμό πολύ έχουν και κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται, σε σχέση με τη Ρόδο ή την Κω.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, όπως ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου, από την 1η Οκτώβρη 2015 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, το «μαχαίρι» σε μια δεύτερη ομάδα νησιών ακολουθεί την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων προβλέπεται με μια τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επόμενη ημέρα σε 6%, 13% και 23%, όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για την ενεργοποίηση των διατάξεων, ο νόμος ορίζει την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Αρχικά μάλιστα, στον νόμο του Ιουλίου είχε προβλεφθεί ότι η κατηγοριοποίηση των νησιών θα γίνει με βάση τόσο γεωγραφικά κριτήρια (πόσο κοντά είναι τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα), όσο και με κριτήρια κατά κεφαλήν εισοδήματος (να ξεκινήσει το «μαχαίρι» από τα πιο «πλούσια» νησιά).

Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ για την άντληση στοιχείων κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σε επίπεδο νησιού, παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμήθηκε ότι είναι προτιμότερο αντί για υπουργική απόφαση να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει η Βουλή.

Θα ακολουθήσει η έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου, η οποία προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση (τουλάχιστον) δεν προβλέπεται η παροχή κανενός αντισταθμιστικού οφέλους για τους νησιώτες που θα υποστούν τις επιβαρύνσεις από την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v