Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eισηγμένες: Τέσσερις συν δύο κλάδοι που περιμένουν το δολάριο!

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Οι τέσσερις συν δύο καυτοί κλάδοι, οι εισηγμένες που εμπλέκονται και τα... εμπόδια που παραμένουν.

Eισηγμένες: Τέσσερις συν δύο κλάδοι που περιμένουν το δολάριο!

Η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης επανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, ωστόσο θα απαιτηθούν ακόμη αρκετές κινήσεις μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου το αρχικό αυτό ενδιαφέρον των ξένων να μετατραπεί σε έμπρακτη εκταμίευση κεφαλαίων με προορισμό τη χώρα μας.

Η ελληνική οικονομία έχει -όσο ποτέ άλλοτε κατά το παρελθόν- ανάγκη από επενδύσεις (και κυρίως ξένες), θέμα στο οποίο αναφέρεται με έμφαση και το πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ: «Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας, τα επόμενα επτά χρόνια χρειαζόμαστε επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα αν τα μισά αφορούν σε επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. κατά την ίδια περίοδο. Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες».

Κύκλοι της αγοράς πάντως, αν και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη για ξένες ιδιωτικές επενδύσεις ακόμη και πριν το τέλος του έτους, αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα δούμε σημαντικό αριθμό τέτοιων κινήσεων, πριν διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και η ικανότητά της να αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, σε ορισμένους κλάδους ίσως να δούμε τις εξελίξεις να τρέχουν ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Τέσσερις συν δύο καυτοί κλάδοι

Στον ασφαλιστικό κλάδο για παράδειγμα, οι αποφάσεις του Ομίλου ERGO για το κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά στην εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής θα ληφθούν ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr), ενώ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το αν τελικά ο κλάδος ζωής της International Life θα περάσει στην Εθνική Ασφαλιστική. Πέραν αυτών, με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Solvency II, πιθανολογείται ότι θα δούμε κάμποσα νέα deals να υλοποιούνται, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο τουλάχιστον ξένα funds έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακόμη πιο καυτό είναι το κλίμα στον κλάδο των τραπεζών, όπου όσο πιο χαμηλή είναι η απαιτούμενη επανακεφαλαιοποίησή τους και όσο μεγαλύτερα κίνητρα δοθούν από το θεσμικό πλαίσιο, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου (κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχαν τοποθετηθεί κυρίως από το εξωτερικό 8,3 δισ. ευρώ).

Από τη μια πλευρά, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα υπερβούν αρκετά τα 10 δισ. ευρώ και κάποιοι Έλληνες συνηγορούν με ένα μεγάλο νούμερο, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν τα απαιτούμενα κουρέματα δανείων και να ανακάμψει γρηγορότερα η οικονομία. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποστηρίζεται πως οι επιπτώσεις των capital controls στις τράπεζες και στην οικονομία δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αρχικά αναμένονταν και ότι οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν να αντιτείνουν αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η δραστική υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων, η ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, η πρόθεση της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (θα ενισχύσει την αξία του χαρτοφυλακίου των τραπεζών), αλλά και μια διαφαινόμενη αύξηση του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Ένας τρίτος σημαντικός κλάδος στον οποίο οι ξένοι ελπίζεται ότι θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια μέσα στο 2016 είναι αυτός των ακινήτων. Να θυμίσουμε ότι τουλάχιστον δύο ΑΕΕΑΠ (η Trastor που ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και η Πανγαία με βασικό μέτοχο την Εθνική Τράπεζα) προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου σε κάποια μελλοντική φάση, όχι μόνο για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, αλλά και για να διευρύνουν τη διασπορά των μετοχών τους, που σήμερα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Στον ίδιο χώρο επίσης, την πρόθεσή της για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή έχει εκδηλώσει και η Pasal Development, η οποία μεταξύ άλλων είναι η ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Μια ακόμη δραστηριότητα που φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων είναι αυτή των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση στα Ιχθυοτροφεία Σελόντα έχει ολοκληρωθεί και στον Νηρέα βρίσκεται στο τελικό στάδιό της. Με τα προβλήματα ρευστότητας των δύο ομίλων να έχουν ως ένα βαθμό αντιμετωπιστεί και με τις τιμές των ψαριών να έχουν ανακάμψει, φημολογείται στην αγορά πως έχουν ήδη προσεγγιστεί ξένοι στρατηγικοί επενδυτές, είτε από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών, είτε από την πλευρά των πρώην βασικών μετόχων των εταιρειών αυτών.

Πάντως, αυτά τα deals -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- δύσκολα θα τα δούμε κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα μέσα στις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες να αποφασίσουν το πώς τελικά θα χειριστούν και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν μεγάλα δανειακά ανοίγματα (π.χ. Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες).

Προφανώς, πεδίο προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων θα αποτελέσουν τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. αεροδρόμια, ΟΛΠ-ΟΛΘ, Ελληνικό, που σε κάποιο βαθμό συνδέεται με τη Lamda Development), όσο και ο τουριστικός-ξενοδοχειακός τομέας, που ως δραστηριότητα σε μικρό βαθμό επηρεάζεται από την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v