Μπορεί η διαχείριση ή η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων να ανοίγει από τις 15 Φεβρουαρίου την "κερκόπορτα" για να "εισέλθουν" σε 120.000 επιχειρήσεις funds, ωστόσο η σωστή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αναπτυξιακό κύκλο την οικονομία, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Βέβαια εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα βρεθεί μια λύση μέσω του νέου πλαισίου, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα αναβιώσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις οι οποίες βαρύνονται από υψηλές οφειλές προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τυς.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε πως η σωστή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα δημιουργήσει έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο για την οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ξεκαθάρισμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι νοικοκύρηδες, θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν αλλά δανείσθηκαν και λόγω της κρίσης φορτώθηκαν με χρέη αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα το νομοθετικό πλαίσιο για να λύσουν το πρόβλημα τα τραπεζικά στελέχη. Με το σύστημα που προωθείται είναι δυνατό να εξασφαλισθεί ακόμη και η αναχρηματοδότηση της επιχείρησης, μέσα από ρεαλιστικά business plan" ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε πως η τιμή που θα πουλήσουν τα funds τα δάνεια που θα αγοράσουν θα είναι η τιμή κτήσης του δανείου συν ένα 10-12% ενώ σχολίασε ότι είναι ασαφές ακόμη τι θέση θα κρατήσει το δημόσιο για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δοθεί σε 6.000 επιχειρήσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν αφήσει πίσω τους κουφάρια και στους επιχειρηματίες εκείνους που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή κυκλοφορούν ως πτωχευμένοι.
Για αυτούς δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Καλό θα είναι να αντιμετωπισθούν, διαφορετικά και να τελειώνουν οριστικά. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, σε σωστές βάσεις, ούτε να διασφαλισθεί το τραπεζικό σύστημα από αβέβαιες καταστάσεις υψηλού ρίσκου, σε μια ατέρμονη διαδικασία χαμένων κεφαλαίων".
Εν τω μεταξύ όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, το Επιμελητήριο έχει αιτηθεί ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε δύο συστημικές τράπεζες, να αναλάβουν τα Επιμελητήρια ρόλο συμβούλου - διαμεσολαβητή στη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόκειται να μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μεταξύ τραπεζών και διεθνών fund.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μίχαλος, έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2016, δηλαδή στην πρώτη φάση ενεργοποίησής του ο "νόμος" θα αγγίξει 200-300 μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο από 50 εκ. ευρώ και πάνω ή απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Μετά τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες 120.000 ελληνικές επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από τις 120.000 οι 6.000 είναι επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται συνολικά 765.000 επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι αυτή θα γίνει σταδιακά από τον Ιανουάριο.
"Αν αρθούν τα capital controls από τη μια στιγμή στην άλλη, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εμπόριο και τις συναλλαγές, υπάρχει κίνδυνος να φύγουν και άλλα χρήματα από τις τράπεζες, οπότε η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους θα πάει χαμένη..." ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ.